You are currently viewing Titus Corlățean: Guvernul României, din rațiuni pe care nu le înțeleg, evită să acționeze împotriva Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Titus Corlățean: Guvernul României, din rațiuni pe care nu le înțeleg, evită să acționeze împotriva Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Senatorul Titus Corlățean a postat, pe pagina sa de socializare, o scurtă reflecție legată de „blocajul generat discriminatoriu și imoral de guvernul austriac împotriva României”. Potrivit președintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului, Guvernul României ar trebui să ia măsuri urgent și să solicite Consiliului UE să ia măsuri, în contextul în care țara noastră îndeplinește toate condițiile impuse, pentru aderarea la Schengen.

„Dacă guvernul României, din rațiuni pe care nu le înțeleg, evită să acționeze împotriva Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, aș sugera o altă modalitate…
O acțiune în constatarea abtinerii de a actiona, în baza articolului 265 TFUE, îndreptată împotriva Consiliului: „Dans les cas où, en violation des traités, … le Conseil … s’abstiennent de statuer, les Etats membres … peuvent saisir la Cour de justice de l’Union européenne en vue de faire constater cette violation …”
Cum actul de aderare a României la UE obligă Consiliul Uniunii să admită aplicarea integrală a „acquis”-ului Schengen față de România din momentul în care aceasta îndeplinește integral condițiile, iar țara noastră demonstrează îndeplinirea acestor criterii, invocând în acest sens concluziile din comunicarea Comisiei Europene din 16 noiembrie 2022, CJUE va constata o „carență” a Consiliului de a-și îndeplini obligațiile potrivit Tratatelor, iar acesta din urmă va fi obligat să adopte măsuri de executare în baza articolului 266 al TFUE!
Există precedente favorabile în jurisprudența UE, așa cum este decizia favorabilă Suediei din decembrie 2015, dacă nu mă înșel..
Așa că se poate…Iar calea jurisdicțională nu împiedică deloc negocierile și continuarea demersurilor la JAI, este complementară acestora și pune presiune suplimentară pe Austria, statele membre și pe Consiliu și poate fi retrasă oricând, dacă se ajunge la o soluție favorabilă la JAI.
Atenție, însă: termenul de depunere este de 2 luni de la data actului JAI contestat, adică cel târziu la 8 februarie 2023! Mai este încă timp de a acționa.
Îmi permit…de pe margine…să îndemn Guvernul să reflecteze rapid și să acționeze 🇷🇴
P.S. Nu mai spun că s-ar putea reflecta și asupra daunelor care ar putea fi cerute”, precizează Titus Corlățean.

AUTOR: F.S.