You are currently viewing Daniel Blaga: UE cere reforme pe care instituțiile îmbâcsite n-au cum să le primească cu brațele deschise

Daniel Blaga: UE cere reforme pe care instituțiile îmbâcsite n-au cum să le primească cu brațele deschise

Într-o postare publicată pe pagina sa de socializare, deputatul de Dâmbovița, Daniel Blaga vorbește despre fondurile europene și motivul pentru care acestea sunt de multe ori hulite, mai ales de politicieni. Politicianul USR motivează această aversiune prin faptul că banii veniți de la UE sunt atent monitorizați și trebuie folosiți ca la carte și justificați „la sânge”, ceea ce n-ar fi chiar pe placul celor care gestionează aceste finanțări, în ciuda interesului public.

Cu toate că aduc, dincolo de bani, extrem de multă plus-valoare în țară, fondurile europene și proiectele europene n-au fost de fiecare dată privite „cu ochi buni”, „diversiunile” pornind mai mereu dinspre zona politică. Beneficiind de proiecte proprii cu diverse scheme de ajutor în zona administrativă, România a „trăit” numeroase ”rebrand”-uiri penibile ale unor proiecte precum ”Anghel Saligny” – în fapt, o modalitate pentru vechea clasă politică de a-și „plăti” colaboratorii și subordonații; de la primari la prefecți și alte entități bine „înfipte” la proverbialul ciolan.

Dacă în aceste cazuri există suficiente portițe legale pentru ca sumele înscrise pe hârtie să „ajungă la toată lumea”, lucrurile stau diferit în cazul fondurilor europene – aici fiecare bănuț e urmărit și trebuie justificat cu acte. În acest caz, deși sumele sunt mult mai mari, dezinteresul e direct porporțional adesea, pentru că la întrebarea „mie ce-mi iese” răspunsul e unul singur, deloc pe placul politicienilor din vechea gardă „oportunitatea de a servi cu demnitate și de a aduce plus-valoare în comunitate (…) UE cere astfel anumite reforme, reforme pe care aceste instituții îmbâcsite, adesea complici cei puțin morali ai haosului generalizat din ultimele decenii, n-au cum să le primească cu brațele deschise. E important însă să nici nu mai aibă de ales”, subliniază Blaga.

AUTOR: F.S.