You are currently viewing Microciparea, sterilizarea și deținerea responsabilă a câinilor, soluții reale pentru problema animalelor fără stăpân

Microciparea, sterilizarea și deținerea responsabilă a câinilor, soluții reale pentru problema animalelor fără stăpân

Mai presus de a pune în discuție problema responsabilității deținătorilor de animale, cazul femeii ucise de câini, în urmă cu o săptămână, la București, a aprins din nou spiritele, în privința „maidanezilor”. Mai multe gesturi de cruzime au fost semnalate la nivelul țării, iar acum cei care ar trebui să se preocupe de a găsi soluții așteaptă să treacă de tot unda de șoc și să se aștearnă tăcerea peste acest subiect incomod.

”Măcar acum, in al 12-lea ceas, ar trebui sa trecem la rezolvarea cauzelor reale ale problemei, prin microcipare, sterilizare și deținere responsabilă a câinilor”, atrage atenția, în acest context, Cristian Păun, reprezentanta Asociației pentru Protecția Animalelor „Suflețel” Târgoviște.

Folosirea eutanasierii in ultimii 10 ani in Romania a impiedicat primariile / autoritatile sa foloseasca metodele cu adevarat eficiente de gestionare (sterilizare, microcipare, incurajarea detinerii responsabile prin informare, educare si sanctiunre etc).

Avand in vedere ca la nivel national, in anul 2022, doar 15% din cainii din Recs apareau ca si sterilizati (conform Recs aprox. 3 milioane de caini din Recs NU sunt sterilizati) este Utopic sa crezi ca eutanasierea ar putea rezolva problema.

In plus, o mare parte din cainii cu stapan din Romania, in special in mediul rural / periferii, sunt lasati sa circule liber de catre stapani, aspect determinat de lipsa microciparii, microcipul find mijlocul prin care proprietarul isi asuma in mod concret detinerea unui caine.

Daca mai adaugam si abandonul cainilor (si a puilor rezultati din cainii nesterilizati), fenomen grotesc, care a devenit la fel de comun ca aruncatul gunoiului pe camp, putem intelege ca eutanasierea este o metoda fundamental ineficienta, pentru ca nu rezolva in niciun fel cauzele reale ale fenomenului.

In Bucuresti de exemplu, la nivelul anului 2022, mai mult de 150.000 de cainii din Recs apar ca nesterilizati, si cu siguranta exista un numar considerabil de caini care nu sunt microcipati.

Oricati caini ai ucide nu vei putea rezolva situatia daca nu mergi la sursa problemei.

Ca sa nu mai vorbim aspectele imorale ale uciderii cainilor si de suferinta si traumele psihologice provocate astfel intregii comunitati a iubitorilor de animale si in general tuturor oamenilor care au principii umaniste si compasiune pentru animale.

In acest conditii este clar ca abordarea bazata pe eutansiere nu functioneaza si nu va functiona vreodata, si ca macar acum, in al 12-lea ceas, ar trebui sa trecem la rezolvare cauzelor reale ale problemei, prin microcipare, sterilizare si detinere responsabila a cainilor”, subliniază una dintre cele mai active apărătoare ale drepturilor animalelor, din județul Dâmbovița.

AUTOR: F.S.