Probleme urât mirositoare, la propriu și la figurat, învăluie blocurile din orașul Răcari. Clădirile au o istorie nu prea norocoasă, în ciuda superstițiilor, marcată de probleme cauzate de lipsa racordării lor la o rețea de canalizare, inexistentă de altfel.
Din dorința de a preveni repetarea unor evenimente care să pună în pericol sănătatea populației, primăria a venit cu o soluție de rezervă, până ce va fi pusă în funcțiune rețeaua de canalizare la care tocmai au început lucrările. S-au găsit, desigur, contestatari ai acestei măsuri, care au pândit probleme, din dorința de a veni repede cu ventilatorul să-și împrăștie…veninul. Povestea o spune, pe pagina proprie de socializare, chiar primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu.
„Oraşul Răcari nu deţine o reţea de canalizare! Prin eforturi conjugate anul acesta au fost demarate lucrările (şi) la acest obiectiv. În zonele Răcari, Ghergani, Mavrodin se va realiza reţea mixtă de apă şi canal, un proiect gestionat de către Compania de Apă Dâmboviţa, prin Programul Operaţional Investiţii Mari iar în zonele Ghimpaţi, Colacu, Sabiesti, Bălăneşti, Stăneşti se va realiza doar reţea de canalizare, proiect gestionat de către Primăria oraşului Răcari, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării, prin programul Anghel Saligny, apa curgând la robinet din anul 2012.
În doi ani sistemul de apă şi canal va fi funcţional şi intrăm într-o normalitate de mult aşteptată! Până acum şi până atunci ne-am descurcat cum am putut. Fântână în fiecare gospodărie, fosa mai mult sau mai puţin septică!
Problema cea mai gravă a localităţii o reprezintă zona “Blocuri”. Aici, timp de 40 de ani se trăgea apă şi totul ajungea în subsol, în pânza freatică şi din când în când şuvoiul pleca la plimbare prin rigolele din oraş!
În urmă cu doi ani am luat decizia alături de Consiliul Local să construim o fosă de colectare a acestor dejecţii care urmau să fie vidanjate şi transportate la staţia de epurare Titu, operaţiunea fiind suportată de către Asociaţia de Locatari “Gospodarul”, iniţial condusă, benevol, de o respectabilă doamna profesor, într-adevăr la rugămintea mea. La un moment dat, sătulă de primit doar reproşuri şi nici un sprijin, doamna a abandonat “înalta” demnitate. Eu îi mulţumesc pentru acea perioadă.
Pentru că nu era concurență pentru acest post (în teren e greu, în tribună îi fain), am rugat doi colegi să se implice în această administrare. Totul bine şi frumos. A început activitatea! Se încasa sporadic, dar, se încasa contravaloarea prestărilor de servicii, dejecţiile nu o mai luau razna prin localitate, până când, s-au acumulat întârzieri la plata acestor servicii şi inevitabilul s-a produs: fosa a “dat pe afară”! “Inginerii” care pândeau acest lucru au sărit ca arşi. Nu este bună fosa, nu are garnituri de etanşare conducta, se infiltrează apa în fosă etc. Se zvoneşte că unul dintre ei, consilier local, şef de cabinet parlamentar, neplătitor de servicii, a dormit în birou să prindă momentul mult visat şi să-l imortalizeze, exclamând: uraaaa, am reuşit! Eu nu cred că aşa a fost, dar…
Revenind la lucruri serioase vă spun decât atât: mini reţeaua funcţionează, este o soluţie de compromis până va fi funcţională reţeaua de canalizare, nu se infiltrează apa în fosă!
Le mulţumesc celor doi colegi care s-au implicat în activitatea de gestionare a problemelor asociaţiei. Arineanu Dragoş şi Ion Tudor, cu bune şi cu rele!
Recomand asociaţiei să-şi desemneze un leader care să-i reprezinte mai bine!
Stimaţi locuitori din zona blocuri, plătiţi strict ce consumaţi! Nici un leu în plus! Contorizaţi apa care intră prin apometru şi plătiţi proporţional cu aceasta! Dacă există diferenţa provenită din eventuala infiltraţie, o suportă constructorul! Sîc!
Din păcate, la acest moment, din cauza nepăsării unora, proiectul de reabilitare termică este pus în pericol”, precizează edilul dâmbovițean.
AUTOR: F.S.