You are currently viewing AU ÎNCEPUT ACȚIUNILE DE CONTROL, LA PROPRIETARII DE CÂINI DIN DÂMBOVIȚA

AU ÎNCEPUT ACȚIUNILE DE CONTROL, LA PROPRIETARII DE CÂINI DIN DÂMBOVIȚA

Uciderea femeii din București de către câini a redeschis discuții sensibile la nivelul societății românești, problema câinilor fără stăpân, responsabilizarea proprietarilor de câini, mai ales a celor care dețin exemplare din rase cu risc crescut de manifestări violente, obligația sterilizării și microcipării animalelor deținute.

Pentru ca aceste aspecte să nu mai fie neglijate, autoritățile din toată țara au început acțiunile de control.

La fel s-a întâmplat și în județul Dâmbovița, unde, ieri, poliţiştii de la Biroul pentru Protecţia Animalelor au dat şapte amenzi în urma unei acţiuni de verificare derulată în patru localităţi, după cum informează IPJ Dâmboviţa, potrivit Agerpres.

„La data de 31 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au organizat o acțiune, în municipiul Târgoviște, orașul Titu și localitățile Zidurile și Brănești, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale incidente protecției animalelor, dar și pentru depistarea şi dispunerea măsurilor legale împotriva persoanelor care încalcă normele privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi.

În cadrul acțiunii, polițiștii au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân și prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Un bărbat de 41 de ani, din Zidurile, proprietarul unor exemplare canine, din categoria câini periculoși, a fost amendat pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a microcipa animalele și de a le înregistra la Asociația Chinologică Română.

De asemenea, acesta nu a respectat obligațiile referitoare la interdicția de reproducere a animalelor din categoria câinilor periculoși neînregistrați.

Un alt bărbat, de 62 de ani, în calitate de deținător al unor exemplare canine agresive de rasă comună, a fost sancționat de polițiști pentru că nu a respectat obligația de înregistrare a acestora la Asociația Chinologică Română, precum și nu a afișat în mod vizibil la intrarea în imobil o plăcuță cu avertismentul “Câine agresiv”.

Alte două sancțiuni contravenționale au fost aplicate unei femei, de 48 de ani, pentru că nu a microcipat și sterilizat exemplarele canine deținute și pentru că a lăsat în libertate ori fără supraveghere animale care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri”, se arată în comunicatul de presă.

AUTOR: F.S.