You are currently viewing Medic ATI dâmbovițean: „răsplătirea medicului” este o preocupare otrăvită, atât pentru medic cât și pentru pacient

Medic ATI dâmbovițean: „răsplătirea medicului” este o preocupare otrăvită, atât pentru medic cât și pentru pacient

Relația medic – pacient a fost intens discutată, în ultimele zile, în urma scandalului privind medicul oncolog, care accepta „atenții” de la pacienți în stare terminală. Un subiect despre care se discută de prea mulți ani în România și care înjosește deopotrivă medicul și pacientul, după cum notează într-o postare medicul ATI dâmbovițean, Ecaterina Petrescu Botoncea.

Scandalul de la Spitalul Județean Suceava ar putea fi momentul pentru despărțirea definitivă a medicului român, de „atenții” de la pacienți!
Fără dubiu, „răsplătirea medicului” este o preocupare otrăvită, atât pentru medic cât și pentru pacient, anacronic din cale afară cu timpul prezent, pentru ambele părți, transformând raportul medic-pacient într-o idolatrie de ev mediu, și mutând preocuparea de la actul vindecării la cel al onorării. Oribil, de prost gust, dar și de o mare viclenie.

Este momentul să se stabilească răspicat că nici pacientul, nici medicul nu trebuie să înjosească gestul medical, unul de competență și răspundere profesională, cu moravuri de ospătar. Și, cu adevărat, un mulțumesc, însoțit de o floare sau de o carte bună, nu poate fi confundat cu o răsplată ilicită, dar cred că o strângere de mână respectoasă este, oricând, gestul cel mai bine venit.

Lucrez într-o secție chirurgicală a Spitalului Județean Târgoviște, anume la Ortopedie, unde atât medicii – un colectiv tânăr – cât și restul personalului, formează o echipă de profesioniști inimoși, a căror deviză este „Zero atenții, totul pentru pacient”, și unde, fără discriminare, sunt tratați pacienți de toate vârstele, cel mai vârstnic a fost o femeie de 106 ani, cu mai mulți ani în urmă, dar și unul care a serbat 100, cu noi, fiind pe patul de spital… Îl aștept pe domnul Firita Carp, jurnalist cu vocație, să facă un reportaj și despre această altă față a vieții medicale, poate că un bun exemplu pentru medicii care mai stau pe gânduri… și care vor afla că mai sunt încă multe spitale din țară, multe secții în care medicii au luat o decizie categorică în acest sens…

Până la urmă este și o astfel de opțiune, în ce loc și în ce secol vrei să lucrezi?„, întreabă medicul dâmbovițean Ecaterina Petrescu Botoncea.

AUTOR: F.S.