You are currently viewing 19 milioane de cărți tipărite în limba rusă au fost retrase din bibliotecile din Ucraina

19 milioane de cărți tipărite în limba rusă au fost retrase din bibliotecile din Ucraina

Ucraina a retras din bibliotecile sale, pana in noiembrie 2022, aproximativ 19 milioane de copii ale unor carti care dateaza din perioada sovietica sau care erau tiparite in limba rusa, a anuntat luni un oficial de rang inalt de la Kiev, informeaza Reuters, informeaza Agerpres.

Yevheniya Kravchuk, director adjunct al Comisiei parlamentare ucrainene pentru politici umanitare si informationale, a precizat ca din cele 19 milioane de carti retrase, 11 milioane erau tiparite in limba rusa.

Anumite carti tiparite in limba ucraineana in epoca sovietica au fost de asemenea anulate”, a adaugat Yevheniya Kravchuk, intr-o declaratie publicata pe site-ul Verkhovna Rada.

Exista si recomandari pentru a anula si a elimina cartile ai caror autori au sprijinit agresiunea armata impotriva Ucrainei”, a mai spus ea.

Deocamdata nu este clar ce s-a intamplat cu cartile care au fost retrase.

La jumatatea anului 2022, Ucraina a restrictionat distributia de carti rusesti, incercand sa taie si mai mult legaturile culturale dintre cele doua tari si sa anuleze politicile despre care autoritatile de la Kiev afirma ca au suprimat identitatea ucraineana timp de secole.

In general, raportul dintre cartile de limba rusa si cele de limba ucraineana din bibliotecile noastre este unul foarte regretabil. Asadar, acum vorbim despre faptul ca este necesar sa reinnoim fondurile pentru a cumpara carti in limba ucraineana cat mai rapid posibil”, a adaugat Yevheniya Kravchuk.

Ea a precizat ca aproximativ 44% dintre cartile aflate in bibliotecile ucrainene sunt in limba rusa, restul fiind tiparite in ucraineana sau in limbi ale unor tari din Uniunea Europeana.

Limba rusă continuă să dețină un rol important în companiile, cultura și mass-media din Ucraina. Rusa este în continuare vorbită pe scară largă în multe orașe ucrainene, inclusiv la Kiev, deși utilizarea limbii ruse a fost tot mai mult restricționată. Legile adoptate de autoritățile de la Kiev obligă companiile și instituțiile oficiale să folosească limba ucraineană.

Editor: I.F.A.