You are currently viewing Directorul general al INFP: Cutremurul din Gorj nu are legătură cu Turcia. Regiunea nu are suficientă energie ca să dea cutremure mai mari

Directorul general al INFP: Cutremurul din Gorj nu are legătură cu Turcia. Regiunea nu are suficientă energie ca să dea cutremure mai mari

Cutremurul cu magnitudinea 5,2, care a avut loc luni după-amiaza în zona seismică Gorj, nu are nicio legătură cu cele care se produc în Turcia, pentru că este pe altă placă tectonică, a declarat, luni, Constantin Ionescu, directorul general al INCDFP.

Nu are legătură cu Turcia, nu are cum. M-am uitat peste mişcările plăcii cu date de GPS, de la est la vest, la sud, a plăcii anatoliene, iar ale noastre dacă au legătură au cu cele din Serbia, din Croaţia, din zona aceasta. Este pe altă placă tectonică. Cutremure au mai fost în zona seismică Gorj, dar foarte rare, au mai fost în anii 1980, 1910, 1893 dar cu magnitudini mici, în jur de 4. Nu anunţă nimic. Este ceva normal”, a precizat Ionescu pentru Agerpres.

Directorul general al INCDFP a explicat, de asemenea, că regiunea în care a avut loc seismul nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost.

Regiunea de aici nu poate, nu are suficientă suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost acum. Este unul dintre cutremurele mari„, a precizat Ionescu.

Acesta a arătat că este posibil să mai fie replici pentru că aceste cutremure de suprafaţă produc replici mai multe.

Aceste cutremure, cum aţi văzut şi la la turci, cutremurele de suprafaţă produc replici destul de multe. Ele de obicei sunt mai mici„, a mai arătat sursa citată.

Constantin Ionescu a subliniat, de asemenea, că intensitatea cutremurului a fost mică, V, spre deosebire de intensitatea cutremurului din Turcia care a fost IX.

Mişcarea pământului de jos în sus sau pe direcţiile cutremurului nu este îngrijorătoare. Intensitatea este mică. La turci a fost intensitate de nouă, aici intensitatea a fost cinci. Undele se deplasează pe toate direcţiile. Depinde acum de structura geologică. În anumite zone dacă este rocă undele se amplifică. Dacă este leos cum este zona asta de câmpie ele se atenuează. Din ce avem noi informaţii nu s-au produs pagube”, a precizat Constantin Ionescu.

Directorul general al INFP a reafirmat că pentru zona Vrancea nu sunt motive de îngrijorare.

Editor: I.F.A.