You are currently viewing ANM: Vreme deosebit de caldă după mijlocul acestei săptămâni

ANM: Vreme deosebit de caldă după mijlocul acestei săptămâni

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit la postul de televiziune Antena 3 CNN, despre cum va fi vremea în următoarea perioadă:

„Va fi o vreme deosebit de caldă după mijlocul acestei săptămâni. Vom avea valori de temperaturi în creștere și dacă mâine vom consemna maxime de 13-14°C, vineri și sâmbătă vom ajunge la 17°C în regiunile extracarpatice. În Capitală vom consemna o maximă care să se apropie de 14-15°C.

Este o vreme mult mai caldă față de normalul perioadei în care ne aflăm și vorbim de abateri termice pozitive mai mari de 10°C față de normalul perioadei din calendar. În același timp, există și posibilitatea să înregistrăm precipitații, pe arii relativ extinse, la sfârșitul săptămânii în Maramureș, Crișana, Transilvania și Moldova. Acestea vor fi predominant sub formă de ploaie, dar în cantități neînsemnate și cu caracter local“, a spus Elena Mateescu.

Având în vedere temperaturile ridicate care au fost consemnate încă din primele zile ale anului 2023, directorul general al ANM a spus că este posibil ca această iarnă să fie în topul celor mai calde ierni din țara noastră:

România a înregistrat cea mai caldă lună ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice, cu abatere termică pozitivă de 5,3°C față de normalul termic al unei luni ianuarie în România, considerată statistic cea mai rece lună a anului. A depășit luna ianuarie a anului 2007, care a avut o abatere de 5,2°C.

Este posibil ca iarna 2022-2023, având în vedere și că decembrie 2022 a fost a treia lună decembrie cea mai călduroasă din România, la finalul sezonului de iarnă să înregistrăm un nou record al anotimpului alb, posibil în top 5 cele mai călduroase ierni din istorie, a conchis Elena Mateescu.

Editor: I.F.A.