You are currently viewing Bulgaria nu mai trece la euro, din ianuarie 2024

Bulgaria nu mai trece la euro, din ianuarie 2024

Bulgaria nu va mai adopta moneda unică europeană, la 1 ianuarie 2024, așa cum a anunțat Guvernul de la Sofia anul trecut, informează Reuters, deoarece nu a îndeplinit criteriile de aderare în ceea ce privește inflația, a anunțat ministrul de finanțe Rositsa Velkova.
Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, dorește să adere la euro pentru a stimula investițiile și securitatea creditelor, dar o criză politică prelungită i-a perturbat eforturile. Velkova a declarat că Bulgaria nu a îndeplinit criteriile de aderare în ceea ce privește inflația și că nu a făcut unele modificări juridice necesare, dar că guvernul interimar este pregătit să depună din nou proiecte de legi odată ce Parlamentul se va reuni după alegerile din 2 aprilie.
Având în vedere că nu vom depune un raport de convergență acum, la sfârșitul lunii februarie, data țintă de 1 ianuarie 2024 nu poate rămâne”, a declarat Velkova, potrivit Reuters.

Potrivit datelor Eurostat, Bulgaria a înregistrat în 2022 o inflație medie de 13% și a ocupat locul 8 la nivel european din punctul de vedere al celei mai ridicate inflații. În 2023, se estimează că inflația va scădea și va ajunge în jurul valorii de 8%.

Editor: I.F.A.