You are currently viewing Astăzi sunt Moșii de iarnă, iar gospodinele împart pentru sufletele morților

Astăzi sunt Moșii de iarnă, iar gospodinele împart pentru sufletele morților

Astăzi este marcată sărbătoarea Moşilor de Iarnă, care precede Lăsata Secului şi este dedicată morţilor, moşilor şi strămoşilor noştri, o încununare a preparatelor tradiţionale româneşti pentru cinstirea celor dragi: plăcinte, covrigi, colaci cu mere şi nuci, mâncare gătită, piftii, sarmale şi altele.

Tradiția spune că în dimineața de „Sâmbăta morților”, creștinii trebuie să meargă la biserică, cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite. Pe lângă colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate. Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.

În același timp, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori. Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.

În cazul celor adormiți fără să li se aprindă lumânare, în momentul în care se împart pachete, se oferă și o lumânare aprinsă.

Potrivit calendar ortodox, sunt trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”. Este dedicată această zi din săptămână pomenirii morților, întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

De Moşii de iarnă 2023, în bisericile din toată ţara, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. De asemenea, de acest moment din calendarul ortodox sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri.

În tradiția populară există credinţa că în această zi sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Aşa cum la Moşii de vară s-au păstrat din bătrâni o serie de superstiţii pentru liniştea răposaţilor, şi la cei de iarnă se respectă datinile populare. În această perioadă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat.

Cel mai periculos este să mergi în noaptea din ajun şi de Mosi, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la Cer.

Tot de Moşi, gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor.

AUTOR: F.S.