You are currently viewing Pentru că zăcămintele sunt tot mai goale, PETROM vrea să abandoneze mii de sonde. Este și situația unor amplasamente din județul Dâmbovița

Pentru că zăcămintele sunt tot mai goale, PETROM vrea să abandoneze mii de sonde. Este și situația unor amplasamente din județul Dâmbovița

OMV Petrom, singurul producător de țiței și gaze din România, a lansat în sistemul electronic de achiziții publice un nou contract-cadru pentru “lucrari asociate abandonarii de adancime a sondelor”. Compania închide an de an din sonde, pentru că zăcămintele din care se extrage sunt tot mai goale, și ecologizează terenurile, după 160 de ani în care România a tot extras petrol. Numărul estimat de sonde care vor fi dezafectate este cuprins între 1.280 și 3.985. Ofertele companiilor interesate sunt așteptate până la data de 27 martie și sunt așteptate câte trei oferte pentru fiecare lot.

Potrivit Economica.net, lotul 5 prevede „Executie lucrari asociate abandonarii de adancime a sondelor apartinand OMV PETROM situate in judetele: Dambovita, Prahova, Ialomita, Ilfov, Constanta”. Sunt vizate zăcămintele care au devenit mature, multe dintre sonde trebuind dezafectate pentru că nu prea mai au ce extrage.

Contractul de privatizare al Petrom cu OMV, semnat în 2004, stipula şi faptul că statul român este obligat ca, pentru o perioadă de 15 ani, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenţii în legătură cu poluarea anterioară a mediului, iar pentru o perioadă de 30 de ani să plătească toate costurile de mediu legate de închiderea sondelor.

Petrom are în fiecare an astfel de lucrări, pentru că, potrivit legii, are obligația ca, după închiderea sondelor, să ecologizeze terenurile astfel încât ele să fie aduse cumva în starea inițială dinaintea debutului exploatării. Compania plătește lucrările, apoi cere decontul de la stat, și au fost cazuri în care statul nu a plătit decât după ce compania petrolieră a ajuns în arbitraj internațional, iar Guvenul a trebuit să returneze sumele.

AUTOR: F.S.