You are currently viewing Dascăl târgoviștean, despre însemnătatea zilei de 19 februarie pentru cultura românească

Dascăl târgoviștean, despre însemnătatea zilei de 19 februarie pentru cultura românească

Ecaterina Ionescu, dascăl târgoviștean care și-a legat cea mai mare parte a vieții de Școala Generală „Vasile Cîrlova” și de lucrul cu copiii, își continuă demersul de a educa. Astfel, deși acum nu mai este la catedră, „doamna Cati”, reamintește pe pagina sa de Facebook, însemnătatea fiecărei zile importante pentru istoria și cultura Românilor. Iar, astăzi, este momentul să ne amintim de Brâncuși, pentru că pe 19 februarie este marcată în România (sau ar trebui să fie marcată) „Ziua Brâncușilor”.

„Constantin Brâncuși, sculptor român și pionier al sculpturii moderniste, s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobița, România și a murit la 16 martie 1957, la Paris. Sculpturile sale abstracte și stilizate au rămas în istorie.

Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit este o sculptură a artistului, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, Coloana Infinită, Poarta sărutului și Masa tăcerii. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălțime de 29,35 metri și este compusă din 16 module octaedrice suprapuse, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul.Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.
Coloana Infinitului reprezintă o parte din moştenirea pe care Constantin Brancuşi a lăsat-o ţării sale natale, devenind unul din simbolurile patrimoniului cultural al României, alături de Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului. Coloana Infinitului este unul dintre cele mai cunoscute şi mai vizitate obiective turistice

La moartea sa, Brâncuși a lăsat 1200 de fotografii și 215 sculpturi. El a lăsat moștenire o parte din colecția sa statului francez cu condiția ca atelierul său să fie reconstruit așa cum era în ziua în care a murit. Această reconstrucție a studioului său, adiacent Centrului Pompidou , este deschisă publicului.

În 2015, Parlamentul României a declarat ziua de 19 februarie „Ziua Brâncușilor”, sărbătoare de lucru în România”, povestește dascălul târgoviștean.

AUTOR: F.S.