You are currently viewing Nicolae Ciucă: Proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național

Nicolae Ciucă: Proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, astăzi, o întrevedere cu reprezentanții companiei americane Fluor Corporation, listată la bursa din New York, cu o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde USD pe an.

Compania este cel mai mare finanțator și acționar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale – singura tehnologie din aceasta clasă de centrale nucleare certificate de un organism de reglementare (US NRC).

Proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național. Pașii pe care îi realizăm în România, care au la bază bunul parteneriat dintre Nuclearelectrica, NuScale Power și Fluor Co., au și o importanță la nivel global, iar acțiunile întreprinse sunt sprijinite de la cel mai înalt nivel al Statelor Unite ale Americii, inclusiv financiar.  Suntem determinați să transformăm România într-un pol al noilor capacități pentru energie verde, care să asigure locuri de muncă înalt calificate. Ne concentrăm pe întregul lanț de producție pentru a implementa acest proiect fanion pentru Europa, care să ne asigure securtitatea energetică și, chiar, rolul de furnizor în regiune. Îmi doresc ca ritmul să fie păstrat și pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Compania americană NuScale Power și compania românească RoPower Nuclear (deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas), au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

Pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în noiembrie 2021, Energonuclear SA, compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, care va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării.

Până în momentul de faţă, în cadrul proiectului s-au alăturat în Joint Venture (JV) partenerii americani Fluor Corporation, Candu Energy şi Sargent&Lundy. Responsabilităţile principale ale JV constau în principal în asigurarea managementului de proiect şi dezvoltarea ingineriei conceptuale, o activitate preponderent asigurată de către Candu Energy, Sargent & Lundy şi Ansaldo.

Editor: I.F.A.