Astăzi este lăsata secului pentru Postul Paștelui, ultima zi în care credincioșii care aleg să postească mai au voie să mănânce ouă, lapte sau brânză. De mâine, va începe Postul Paștelui sau Postul Mare, iar timp de 40 de zile, până la Învierea Domnului, creștinii ortodocși nu vor mai consuma produse „de dulce”, de origine animală.
Postul Paştelui este cel mai lung şi aspru de ţinut post dintre toate posturile mari de peste an. Spre deosebire de postul Crăciunului, care este mai permisiv în ceea ce priveşte zilele cu dezlegare la peşte, postul Paştelui este mai aspru şi are doar două zile în care credincioşi pot mânca peşte. De altfel, cei care au ales să țină Postul Paștelui, au renunțat la carne și preparate din carne acum o săptămână. Conform Calendarului Ortodox, pe parcursul postului, se poate mânca pește pe 25 martie, de Buna Vestire, dar și pe 9 aprilie, atunci când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim.
Această rânduială este considerată o formă de pregătire fizică și trupească a creştinilor pentru postul care va veni, dar există și o altă explicație a originilor Duminicii lăsatului sec de carne, la începutul secolului VII d. Hr. Atunci, împăratul Heraclius I a hotărât introducerea unei săptămâni neutre sau de delimitare, în care să nu se mănânce carne, ci numai lactate, pentru a pune capăt conflictului dintre cei care susțineau că Postul Mare trebuie să dureze şapte, respectiv opt săptămâni.
Postul Paştelui aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii Mântuitorului. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră. Se observă repetarea numărului 40, care, în sens religios, are o semnificaţie aparte. Potopul lui Noe a durat 40 de zile şi 40 de nopţi. De asemenea, profetul Iezechiel a stat culcat 40 de zile pentru cei 40 de ani de nelegiuiri ai poporului iudeu. Primii regi ai poporului ales, David, Solomon, au domnit tot 40 ani, ca şi alţi regi sau judecători drepţi, precum Otniel, Debora şi Barac, Ghedeon, Eli, Ioaş.
TRADIȚII DE LĂSATA SECULUI
Există o serie de tradiții și de obiceiuri care se țin în ziua de Lăsata Secului, dinaintea sărbătorii Paștelui.
În această zi, finii merg la nași cu plocon, care înseamnă o găină friptă, un colac mare, sau o turtă și o sticlă de vin. În acest fel, finii își cer iertare de la nași pentru toate greșelile pe care le-au făcut, iar după ce se împacă, se așează în jurul unei mese mari.
În unele zone din țară, după ce se servește masa, se spală vasele și se așează cu gura în jos pentru a ține la distanță necazurile. În alte zone se pregătește o masă cu bucate alese și se invită toate rudele pentru a petrece împreună.
În Muntenia, de Lăsata Secului, gospodinele prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, pentru ca relația să rămână dulce în timpul Postului Paștelui.
AUTOR: F.S.