You are currently viewing Scandal, pe tema apei potabile, la Pietroșița

Scandal, pe tema apei potabile, la Pietroșița

Scandal, la Pietroșița, privind rețeaua de apă din satul Dealu Frumos. Președintele organizației liberale locale reclamă calitatea serviciilor și tarifele ridicate și solicită ca, la nivel local să fie înființată o societate Comercială cu Răspundere Limitată, care să presteze serviciul public de alimentare cu apă, în locul Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița. În replică, primarul comunei, Ion Dicu, explică de ce această soluție ar fi „aberantă”.

În primul rând, precizez că Unitatea Administrativ – Teritorială COMUNA PIETROȘIȚA are în componență 2 sate: Satul Pietroșița și Satul Dealu Frumos. Așa cum în satul Pietroșița sistemul de alimentare cu apă este administrat dintotdeauna de operatorul regional autorizat S.C. COMPANIA DE APĂ TÂRGOVIȘTE – DÂMBOVIȚA S.A. (C.A.T.D.), la fel și în Dealu Frumos s-a predat spre administrare sistemul de alimentare cu apă a satului aceluiași operator autorizat, conform legislației în vigoare.

La nivelul COMUNEI PIETROȘIȚA este înființat serviciul public de alimentare cu apă și s-a delegat gestiunea serviciului către operatorul de apă regional care deține licență de funcționare, așa cum prevede LEGEA Nr. 51/2006 din 8 martie 2006 * Republicată – Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice și HOTĂRÂREA Nr. 745/2007 din 11 iulie 2007 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea licenţelor în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice. Consiliul Local Pietroșița a aprobat delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă din satul Dealu Frumos prin Hotărârea nr. 32/2022, care nu face altceva decât să completeze Hotărârea nr. 34/2009 aprobată de Consiliul Local Pietroșița privind delegarea serviciului de alimentare cu apă a satului Pietroșița. Nu este posibilă concesionarea serviciului de alimentare cu apă a unui sat component al comunei unui alt operator licențiat decât cel care funcționează deja pe raza COMUNEI PIETROȘIȚA.

Înființarea unei Companii de Apă la nivelul unei comune este de-a dreptul aberantă, o companie fiind de fapt definită ca fiind o “Mare întreprindere constituită sub formă de societăți (industriale, comerciale, de transport)”, ceea ce la nivelul COMUNEI PIETROȘIȚA chiar nu este posibil. Se fac confuzii grave, fără a se citi legislația în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice, cu privire la înființarea de către Consiliul Local Pietroșița a unei societăți cu răspundere limitată (S.R.L.) care să administreze sistemul de alimentare cu apă din satul Dealu Frumos, dar fără a se preciza ce presupune administrarea unui sistem de alimentare cu apă. Un simplu S.R.L. nu poate administra un sistem de alimentare cu apă. Este necesară îndeplinirea condițiilor de obținere a licenței de operare a unui astfel de sistem, dintre care enumăr, printre altele, conform art. 21 din HOTĂRÂREA Nr. 745/2007 din 11 iulie 2007 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea licenţelor în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice, obligația de a asigura următoarele:
“h) structura de personal, calificat şi autorizat, aferent serviciului/activităţii;
i) organigrama valabilă la data solicitării licenţei, din care să rezulte departamentele cu sarcini în desfăşurarea activităţilor pentru care se solicită licenţierea;
j) dotarea tehnico-materială, care va include date privind utilajele şi/sau autovehiculele specializate din dotare destinate serviciului, specificându-se tipul/marca, capacitatea de lucru, anul de fabricaţie şi numărul de bucăţi”.
Sunt foarte multe alte condiții care trebuie îndeplinite pentru obținerea licenței de funcționare ca operator autorizat, care implică niște costuri pe care COMUNA PIETROȘIȚA nu și le poate permite din bugetul propriu. Nici măcar orașele sau municipiile nu își gestionează în mod direct sistemele de alimentare cu apă, ci au delegat gestiunea tot operatorului zonal autorizat.

Prin urmare, apelez la înțelegerea dvs. și vă rog să nu vă mai lăsați manipulați de cei care în loc să citească legea, nu fac altceva decât să dezinformeze și să agite fără rost populația satului Dealu Frumos. Scopul lor este doar de a se victimiza și de a căuta orice modalitate prin care să atragă atenția asupra lor, prin instigarea cetățenilor satului Dealu Frumos. Legislația este aceeași pentru toată lumea, nu numai pentru locuitorii satului Pietroșița și a cetățenilor din celelalte localități din România, care de atâția ani plătesc serviciile de apă, iar la Dealu Frumos nu facem altceva decât să intrăm în normalitate, atâta tot.
Suntem în anul 2023 și mi se pare incredibil că trebuie să mai avem astfel de discuții. Un sistem de alimentare cu apă nu poate fi administrat așa pur și simplu de un S.R.L., care nu deține licență de funcționare ca operator autorizat”, transmite primarul comunei dâmbovițene, Dicu Ion.

De cealaltă parte, Ioana Popoviciu, președintele PNL Pietroșița susține că există mai multe exemple de localități din țară, și chiar din județul Dâmbovița, în care s-a aprobat înființarea unui Serviciu Public Apă, la nivel local. De exemplu, la Voinești, spune politicianul liberal, serviciile de apă potabilă şi canalizare sunt gestionate de alt operator și nu de CATD, la prețuri mai bune. În acest context, Ioana Popoviciu spune că a strâns semnături pentru înființarea unui Serviciu Public APĂ-CANAL care să gestioneze rețeaua din satul Dealu Frumos – Pietroșița.

AUTOR: F.S.