You are currently viewing Adrian Năstase susține, în weekend, la Pucioasa, conferința „Lecțiile lui Nicolae Titulescu”

Adrian Năstase susține, în weekend, la Pucioasa, conferința „Lecțiile lui Nicolae Titulescu”

Orașul Pucioasa revine pe harta culturală a României. Dovadă stă chiar evenimentul pe care-l va găzdui, la finalul acestei săptămâni, Colegiul Național ”Nicolae Titulescu. Vineri, începând cu ora 11.00, în casă nouă și modernă, fostul premier, Adrian Năstase, va suține conferința „Lecțiile lui Nicolae Titulescu”, menită să marcheze 141 de ani de la nașterea marelui diplomat român.

„Vă invităm în sala de festivități a instituției, unde va avea loc o întâlnire cu elevii, profesorii și iubitorii de istorie, manifestare ce face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Fundația Europeană Titulescu, prezidată de președintele fundației, fostul prim-ministru al României, prof. univ. dr. Adrian Năstase.

Scopul întâlnirii este de a face cunoscută opera politico-diplomatică a patronului său spiritual, de a readuce în actualitate memoria marelui om politic şi diplomat român Nicolae Titulescu, de a stimula interesul pentru personalitatea şi opera sa, de a încuraja cercetarea şi de a publica volume care să cuprindă scrierile sale (documente oficiale, lucrări ştiinţifice în varii domenii, conferinţe, cursuri universitare, corespondenţă).

Remarcabil om politic, cu rol esențial într-o serie de decizii importante pentru România, jurist şi profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, cu un talent anticipativ de excepţie al evenimentelor, punând în dezbatere idei, care, peste ani, aveau să se dovedească de o mare acurateţe şi pertinenţă, întreaga carieră diplomatică a lui Nicolae Titulescu, considerat una dintre cele mai strălucite personalităţi ale politicii internţionale din aceea vreme, s-a bucurat de admiraţie şi preţuire şi pe plan internaţional.

Spre bucuria noastră, în cadrul acțiunii de la Colegiul Naţional Nicolae Titulescu, Fundaţia Europeană Titulescu va face prin președintele său, domnul Adrian Năstase, o donaţie consistentă de volume despre opera politico-diplomatică a lui Titulescu, editate de fundaţie de-a lungul celor 32 de ani de existenţă.

De asemenea, Fundaţia va oferi Colegiului care poartă numele patronului său spiritual, o serie de copii după documente importante privind educarea şi formarea lui Nicolae Titulescu, care nu se află în biblioteca Colegiului: certificat naştere, certificat de absolvire a a clasei a-IV-a a Institutului băieţi J.Javet, cu media generală 9,84, lista premianţilor liceului Carol I pentru anul 1899-1900.

Cum este și firesc, evenimentul se va încheia cu o sesiune de întrebări şi autografe”, precizează primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana.

AUTOR: F.S.