You are currently viewing Adrian Năstase a susținut, astăzi, la Pucioasa, conferința cu tema ”Lecțiile lui Nicolae Titulescu”

Adrian Năstase a susținut, astăzi, la Pucioasa, conferința cu tema ”Lecțiile lui Nicolae Titulescu”

Eveniment de înaltă ținută, astăzi, la Pucioasa. În cadrul seriei ”Conferințele Fundației Titulescu”, fostul premier, Adrian Năstase, a susținut conferința cu tema ”Lecțiile lui Nicolae Titulescu”, la Colegiul Național care poartă numele personalității istorice românești. Evenimentul și-a propus să readucă în atenția publicului opera și memoria marelui om politic şi diplomat român Nicolae Titulescu și să stimuleze interesul pentru personalitatea şi ideologia sa.

Lecțiile lui Titulescu înseamnă, până la urmă, ce a învățat el și ce i-a învățat și pe ceilalți. Într-un discurs celebru, pe care l-a ținut în fața studenților, el explica, printre toate misiunile pe care le-a avut, că cea pe care a iubit-o cel mai mult a fost cea de profesor (…) de-a lungul vremii a avut în permanență această preocupare de a vorbi despre acțiunile concrete. Și el explica cum, în definitiv, cuvintele trebuie să îmbărbăteze, sau să ghideze. De aceea, gândindu-mă la lecțiile lui, la ceea ce a învățat el, dar mai ales la ceea ce i-a învățat pe cei mai tineri, sunt enorm de multe lucruri pe care le putem descoperi, în ceea ce a scris el, sau ceea ce au scris alții despre el”, a precizat, în intervenția sa, președintele Fundației Titulescu, Adrian Năstase.

Cu ocazia conferinței, a fost amenajată, în cadrul colegiului și o micro-expoziție care a inclus obiecte ce au aparținut marelui diplomat: jurnalele anilor 1920-1930, paşapoartele, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea , medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor, lenta şi drapelul de pe sicriu la reîntoarcerea în ţară de la Cannes, trusa de birou.

Tot cu acest prilej, Fundaţia Europeană Titulescu a făcut o donaţie consistentă de aproape 100 de volume, repartizate în 12 titluri, despre opera politico-diplomatică a lui Titulescu, editate de fundaţie de-a lungul celor 32 de ani de existenţă și a oferit Colegiului care poartă numele patronului său spiritual o serie de copii după documente importante privind educarea şi formarea lui Nicolae Titulescu: certificat naştere, certificat de absolvire a a clasei a-IV-a a Institutului băieţi J. Javet, cu media generală 9.84, lista premianţilor liceului Carol I pentru anul 1899-1900.

AUTOR: F.S.