You are currently viewing Protestele violente continuă la Paris și în alte orașe ale Franței

Protestele violente continuă la Paris și în alte orașe ale Franței

Guvernul de la Paris a invocat articolul 49.3 din Constituția franceză și și-a asumat răspunderea pentru controversata reformă a pensiilor. Revoltaţi, francezii au ieşit în stradă şi protestează violent. Peste 300 de manifestanți au fost reținuți.

Protestatarii au dat foc baricadelor şi au atacat forţele de ordine. Forţele de ordine au intervenit, vineri seara, la Paris, nu departe de parlament, în Place de la Concorde, unde mii de manifestanţi s-au adunat pentru a protesta împotriva reformei pensiilor, relatează AFP.

Potrivit prefecturii poliţiei din Paris, forţele de ordine au acţionat, în special cu tunuri cu apă, după o încercare de apropiere de situl Obeliscului Luxor, din centrul Place de la Concorde.

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat joi, în Adunarea Naţională, că guvernul a ales să îşi angajeze răspunderea pentru adoptarea reformei pensiilor, care nu va mai fi supusă la vot în camera legislativă inferioară, notează Reuters şi AFP.

Potrivit unor surse din executiv citate anterior de AFP, preşedintele francez Emmanuel Macron a ales să treacă prin parlament fără vot reforma controversată a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

În alte câteva oraşe franceze, inclusiv la Marsilia, au avut loc, de asemenea, proteste spontane şi violenţe, iar poliţia a intervenit în forţă. În Nantes, era atât de mult gaz lacrimogen pe străzi, încât oamenii s-au refugiat în baruri.

Editor: I.F.A.