You are currently viewing Zeci de mii de oameni au protestat, din nou, în stradă, împotriva guvernului condus de Beniamin Netanyahu

Zeci de mii de oameni au protestat, din nou, în stradă, împotriva guvernului condus de Beniamin Netanyahu

Zeci de mii de protestatari au ieșit, din nou, în stradă, sâmbătă seară, în Israel, așa cum au făcut-o în repetate rânduri în ultimele trei luni. Aceștia au blocat autostrada principală din Tel Aviv, iar poliția a folosit tunurile cu apă pentru a-i împrăștia.

Protestatarii sunt hotărâți să nu dea înapoi, până când Guvernul nu renunță la controversata reformă în justiție, de care premierul Beniamin Netanyahu ține cu înverșunare.

Potrivit criticilor, care sunt tot mai mulți, reforma urmărește să sporească puterea politicienilor asupra celei a magistraţilor, şi reduce rolul Curţii Supreme punând, astfel, în pericol caracterul democratic al statului Israel.

Ministrul Apărării a comentat evenimentele din stradă ca fiind o manifestare fără precedent de furie, durere și dezamăgire, care erodează puterea.

Această divizare care se adânceşte în societate pătrunde în instituţiile militare şi de apărare. Acesta este un pericol clar, imediat şi real pentru securitatea Israelului. Nu voi permite aşa ceva,” a spus Yoav Gallant, ministrul Apărării din Israel.

El a solicitat un acord larg pentru reforma justiției sau stoparea ei.

După această declarație, ministrul de Interne i-a cerut demisia, ceea ce arată fisuri în coaliția premierului Netanyahu.

Ministrul Apărării s-a arătat îngrijorat și de faptul că grupuri de israelieni au amenințat că nu se vor prezenta la convocările pentru militari rezerviști dacă nu se intervine în privința reformei justiției, acest lucru slăbind pregătirea de luptă la nivel național.

Editor: I.F.A.