You are currently viewing UE ameninţă Belarusul cu noi sancţiuni dacă acceptă găzduirea armelor nucleare ruseşti

UE ameninţă Belarusul cu noi sancţiuni dacă acceptă găzduirea armelor nucleare ruseşti

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat că UE este pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Belarusului, dacă acceptă desfăşurarea unor arme nucleare ruseşti pe teritoriul său. Reacția blocului comunitar vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord între Moscova şi Minsk pentru staţionarea în Belarus a unor arme nucleare tactice, ca represalii ale Rusiei faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit.

Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice ruseşti constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacţioneze prin noi sancţiuni„, a transmis Borrell, duminică, pe Twitter, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus. Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns faţă de intenţia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit. El a apreciat că Rusia nu face astfel nimic „neobişnuit”, întrucât Statele Unite au „desfăşurat de mult timp” arme nucleare în ţările cu care sunt aliate, menţionând Germania, Turcia, Olanda, Belgia, Italia şi Grecia.

Editor: I.F.A.