You are currently viewing Mihnea Costoiu scăpa de procesul penal deoarece faptele s-au prescris

Mihnea Costoiu scăpa de procesul penal deoarece faptele s-au prescris

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, încetarea procesului penal împotriva rectorului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, ca urmare a prescrierii faptelor, fiind anulată condamnarea de trei ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu pe care acesta o primise în primă instanţă în dosarul „Cutezătorii”, notează Agerpres.

Pe 31 martie 2022, un complet de trei judecători de la Instanţa supremă îl condamnase pe Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în prezent rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către fostul tenismen Dinu Pescariu.

La judecarea apelului, un complet de cinci judecători de la aceeaşi instanţă a constatat că faptele s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale, decizia fiind definitivă.

„În majoritate, admite apelurile formulate de DNA şi inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin împotriva sentinţei penale nr.137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de ICCJ, Secţia penală, privind şi pe intimata persoană vătămată Ministerul Educaţiei. Desfiinţează în parte sentinţa penală nr.137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de ICCJ – Secţia penală şi, în rejudecare, în temeiul art.396 alin.(6) Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) din Cpp, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale„, se arată în decizia celor cinci judecători.

Editor: I.F.A.