You are currently viewing Domul Romano-Catolic din Timișoara va fi redeschis

Domul Romano-Catolic din Timișoara va fi redeschis

Domul Sf. Gheorghe din Piața Unirii, catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, se redeschide după un șantier care a durat mai bine de patru ani. Lăcașul de cult va fi resfințit la finele săptămânii.

Domul Catolic din Piața Unirii din Timișoara a fost construit în perioada 1750-1775, după planurile arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach. De-a lungul vremii au fost făcute mai multe reparații. Ultimele, între 1920 și 1924, impuse probabil de degradările apărute după primul război mondial.

În 2017 episcopia a făcut un proiect de restaurare cu care a câștigat o finanțare nerambursabilă din Programul Operațional Regional POR 2014-2020. A mai durat ceva timp până s-au găsit și constructorii, și restauratorii îndeajuns de curajoși să se apuce de o astfel de lucrare. În 2019, în dom a fost oficiată ultima slujbă și a început efectiv șantierul.

Trei luni am săpat pe aici cu bisturiul, în nenumărate locuri, ca să văd ce pot să găsesc original, că te prinzi că e original când dai de un mortar care are 250 de ani. Pe ăla nu l-a schimbat nimeni între cărămizi, da? Și pe el trebuie să fie ceva. Ei, acel ceva trebuie să fie primul strat. Poate că nu e din prima zi, poate că, la un moment dat, este o intervenție istorică, dar eu o respect ca și când ar fi prima. Și atunci mă iau după ea. Aici n-am avut după ce să mă iau. Și atunci am rămas trăsnit și am zis «ce facem?»”, spune prof. Darida, expert conservare-restaurare.

A găsit soluția, și astfel, cele 56 de capiteluri și coloanele de la intrare, respectiv modiglioanele de la cornișă, toate din piatră, au fost curățate decopertându-se mai multe straturi de văruială și zugrăveală. A fost astfel pus în valoare aspectul natural și nobil. S-a lucrat încet și migălos, ca pe vremuri, fără vopsele lavabile și tot felul de rășini. Materialele au fost aduse din Italia, la prețuri pe măsură. Unele dintre picturi, pe care s-a intervenit anterior fără a fi respectată vreo regulă, erau foarte degradate.

Una dintre cele mai dificile lucrări a fost restaurarea grupurilor statuare. Sculpturile de la baza altarului principal sunt imense, iar una dintre ele are peste jumătate de tonă. Ele au fost restaurate chiar în catedrală. Celelalte sculpturi au fost preluate, desprăfuite, și curățate în atelier.

Banii pentru această lucrare impresionantă au venit, aproape integral, din Programul Operațional Regional. Finanțarea nerambursabilă a fost de 21,3 milioane de lei, din care 18,1 milioane de lei din Fondul european pentru Dezvoltare Regională FEDR, respectiv 3,1 milioane de lei din bugetul de stat. Episcopia a acoperit, din fonduri proprii, diferența de cinci milioane de lei, reprezentând lucrări neprevăzute în proiectul inițial.

Sâmbătă, 22 aprilie, este progamată slujba de resfințire a Domului romano-catolic. Ea va fi oficiată în limbile română, maghiară și germană, fiind tradusă și italiană. În catedrală sunt așteptate aproximativ 250 de persoane, iar în Piața Unirii vor fi așezate 300 de scaune pentru credincioșii care vor să urmărească momentul pe ecranul care va fi montat în aer liber. Sfânta Liturghie Pontificală va fi celebrată de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. La celebrare vor participa aproximativ 20 de arhiepiscopi, episcopi și trimiși din diferite dieceze și eparhii din țară și din străinătate.

Editor: I.F.A.