You are currently viewing Judecător târgoviștean atrage atenția asupra situației dramatice din magistratură: lipsa de judecători este acută, volumul de muncă este imens

Judecător târgoviștean atrage atenția asupra situației dramatice din magistratură: lipsa de judecători este acută, volumul de muncă este imens

Un tânăr judecător târgoviștean atrage atenția asupra situației dramatice din magistratura românească. Acesta spune că lipsa de judecători este acută, volumul de muncă este imens, ceea ce crește practic riscul de a face erori. Din păcate, tânărul magistrat spune că nici nu se întrevede o ameliorare a situației, în viitorul apropiat, ci dimpotriva. Asta în condițiile în care, la ședința de repartiție de ieri, nimeni nu a optat pentru a veni la Târgoviște, unde judecătorii sunt îngropați în dosare.

În prezent, la instanța la care îmi desfășor activitatea am rămas doar 6 judecători în materie civilă dintr-o schemă care ar trebui să fie de 17. În penal situația este la fel de dramatică. Instanța a rămas fără judecători, iar cei care am rămas trebuie să soluționăm toate miile de dosare din orașul reședință de județ și din cele 31 de localități arondate. Oare este ușor ?
Am avut speranța și credința că lucrurile se schimbă, însă ieri a avut loc repartiția noilor judecători absolvenți de INM și am aflat cu mare tristețe că nimeni nu a optat pentru Judecătoria Târgoviște.

Volumul de activitate este imens, iar lucrurile stau așa de luni bune, deoarece problema privind lipsa de personal nu este una recentă.

Personal, anul trecut am soluționat în jur de 1250 de dosare, numărul dosarelor rulate în ședințe de judecată fiind mult mai mare. La toate acestea se adaugă zecile/sutele de dosare nou intrate aflate în procedura scrisă. Anul acesta, în doar 4 luni, am soluționat aproximativ 500 de dosare, urmând ca săptămâna aceasta sa mai pronunț (dacă voi putea) alte 80 de hotărâri în dosare în care am amânat pronunțarea. In ultimele două săptămâni, în doar 9 zile lucrătoare, am prezidat 4 ședințe de judecată, în care am rulat aproximativ 200 de dosare, urmând alte ședințe până la vacanța judecătorească. Abia așteptăm vacanța judecătorească, însă nu doar pentru a ne mai relaxa puțin, ci pentru a putea motiva sutele de hotărâri judecătorești pronuntațe.

Pot spune că situația prezentată nu este chiar cea mai rea și mă aștept să urmeze o perioadă mult mai grea, deoarece în prezent suntem și mai puțini, fiind evident că încărcătura va crește. Sunt instanțe în țară unde lucrurile stau și mai rău. Mai am în vedere și împrejurarea că, în următorii doi ani, nu vor exista judecători de la INM care să ocupe locurile, întrucât nu au fost organizate concursuri de admitere la INM.

Poate că ce am prezentat mai sus reprezintă simple cifre, însă în spatele acestora se află problemele, dramele, poate chiar viețile sutelor/miilor de oameni pe care ii întâlnim în sălile de judecată. Adevăratele victime nu suntem noi, judecătorii, ci cetățenii ale căror probleme trec, zi de zi, prin mâinile și mintea unui singur OM investit cu puterea de a face dreptate. Un om care nu exercită o misiune ușoară și care devine epuizat, obosit și suprasolicitat, având propriile sale limite, trăiri și probleme”, scrie magistratul, pe pagina sa de socializare.

În acest context, el subliniază că trebuie luate măsuri urgent, mai ales că există în sistem judecători tineri care își doresc să părăsească profesia din cauza volumului imens de muncă și a stresului, asta după ce și-au sacrificat ani buni din viață pentru a ajunge în magistratură.

AUTOR: F.S.