You are currently viewing Bucureştenii au ocazia să facă, astăzi şi mâine, spirometrii gratuite pentru a vedea dacă suferă de astm

Bucureştenii au ocazia să facă, astăzi şi mâine, spirometrii gratuite pentru a vedea dacă suferă de astm

Bucureştenii au ocazia să facă, astăzi şi mâine, spirometrii gratuite pentru a vedea dacă suferă de astm. Evenimentul este organizat de Societatea Română de Pneumologie cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului, care a fost marcată pe 2 mai.

Cei interesaţi pot merge astăzi, de la această oră până la 22:00, iar mâine, între 10:00 şi 16:00, în spaţiul amenajat în incinta centrului comercial Sun Plaza din Sectorul 4.

Medicii subliniază că spirometria este metoda cea mai potrivită pentru identificarea astmului, una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice, scrie Rador. Spirometria este o procedură simplă, care se face rapid şi seamănă cu măsurarea alcoolemiei în aerul expirat. Rezultatele se dau pe loc, iar tratamentele inovative disponibile în prezent le permit pacienţilor cu astm să ducă o viaţă normală dacă respectă întocmai recomandările şi prescripţiile medicilor.

Cercetătorii au descoperit că odihna insuficientă alimentează susceptibilitatea genetică la astm, o boală pulmonară potențial fatală. Constatările se bazează pe o analiză a sute de mii de britanici, urmăriți timp de aproape nouă ani, scrie Ziarul de Iași.

Dovezile noastre arată că atât somnul, cât și factorii genetici joacă un rol important în riscul de astm”, scrie autorul principal, profesorul Fuzhong Xue, de la Universitatea Shandong, în revista BMJ Open Respiratory Research.

„O combinație de somn de slabă calitate cu o susceptibilitate genetică ridicată ar duce la un risc de peste două ori mai mare în comparație cu o combinație cu risc scăzut”, a adăugat cercetătorul.

Depistarea și tratarea timpurie a tulburărilor de somn ar putea reduce riscul cu mai mult de o treime, arată rezultatele studiului.

Editor: I.F.A.