You are currently viewing PNL Dâmbovița: Calitatea vieții vârstnicilor cu o stare financiară precară va fi îmbunătățită, prin proiectul european ”Comunități de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative”

PNL Dâmbovița: Calitatea vieții vârstnicilor cu o stare financiară precară va fi îmbunătățită, prin proiectul european ”Comunități de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative”

Organizația Dâmbovița a Partidului Național Liberal anunță că, în curând, calitatea vieții persoanelor vârstnice cu o stare financiară precară va fi îmbunătățită, prin proiectul european ”Comunități de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative”. Apelul acestui proiect cu o valoare de 80 milioane euro a fost lansat în consultare publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, anunță liberalii.

„Beneficiarii sunt persoanele de peste 65 ani, fără sprijin din partea familiei și care au venituri atât de mici încât sunt expuse riscului sărăciei și excluziunii sociale. Nevoia acestor servicii este mare, având în vedere că, în România există aproape un milion de persoane vârstnice care corespund acestor criterii, dar numai 12.500 de oameni beneficiază de îngrijire specializată.
Din banii europeni se vor finanța construirea și reabilitarea de locuințe sociale, furnizarea de servicii specifice la domiciliu sau în centrele de zi, îngrijire medicală, terapii de recuperare, consiliere psihologică și juridică. Pot depune proiecte furnizorii de servicii sociale autorizați, în parteneriat cu autoritățile publice locale”, anunță PNL Dâmbovița printr-o postare publicată pe pagina de Facebook a organizației județene.

În cadrul apelului, vor fi finanţate proiecte care vor asigura, printre altele, construcţia de locuinţe sociale noi, precum şi reabilitarea de locuinţe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative, reabilitare şi adaptare a ambientului în locuinţele personale/individuale ale persoanelor vârstnice vulnerabile. Totodată, se are în vedere modernizarea/reabilitarea centrelor de zi, dar şi furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu de tipul: igienă corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, hrănire şi hidratare, transfer şi mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj şi spălătorie, facilitare deplasare în afara casei şi însoţire, administrarea şi gestionarea bunurilor, acompaniere şi socializare. Pe de altă parte, se vor asigura servicii complementare acordate integrat: îngrijire medicală, reabilitare/recuperare, terapie ocupaţională, psihoterapie, psihopedagogie, consiliere socială, juridică şi de informare etc.

AUTOR: F.S.