You are currently viewing APIA anunță creșterea eficienței acțiunilor de prevenire și control în respectarea interdicției de a arde miriștile

APIA anunță creșterea eficienței acțiunilor de prevenire și control în respectarea interdicției de a arde miriștile

COMUNICAT DE PRESĂ

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează producatorii agricoli ca a fost incheiat un protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta pentru cresterea eficientei actiunilor de prevenire si control in ceea ce priveste respectarea de catre beneficiarii sprijinului financiar din fonduri europene si nationale a bunelor conditii agricole si de mediu.

Concret, Protocolul are ca scop respectarea de catre fermieri a interdictiei de a arde miristile si vegetatia uscata pe teren arabil si pajistile permanente din Siturile Natura 2000, precum si protejarea mediului impotriva poluarii si prevenirea incendiilor. Aceasta masura contribuie la mentinerea nivelului de materie organica in sol, precum si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera provenite din agricultura.

Informarea fermierilor cu privire la respectarea normelor de conditionalitate stabilite in Planul Strategic 2023-2027 si aplicate conform OMADR/MMAP/ANSVSA nr. 54/570/32/2023, respectiv a  bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC 3), prin care este interzisa  arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil precum si a vegetatiei pajistilor permanente se face periodic, chiar de la depunerea cererii unice de plata fermierul ia cunostinta de aceste norme prin semnarea unui angajament de respectare care face parte integranta din cerere.

Periodic, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va primi de la GNM si IGSU informatii despre incendii, insotite de fotografii geoetichetate in vederea identificarii cu acuratete a zonelor in care au avut loc arderile, iat inspectorii din cadrul institutiei vor face verificarile in teren.

În cazul nerespectarii acestui GAEC, fermierilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectare.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură