You are currently viewing Negocieri eșuate la Guvern. Aproximativ 80% dintre cadrele didactice dâmbovițene intră mâine în grevă

Negocieri eșuate la Guvern. Aproximativ 80% dintre cadrele didactice dâmbovițene intră mâine în grevă

Sindicaliștii au anunțat că greva generală anunțată pentru mâine rămâne în picioare. Peste 150.000 de mii de profesori și 70 de mii de angajați din personalul auxiliar vor participa la această formă de protest. Oferta Guvernului îi nemulțumește pe liderii sindicali care au fost prezenți la negocierile de la Palatul Victoria duminică după-amiaza. Marius Nistor și Simion Hăncescu, președinții federațiilor sindicale, au anunțat că pe această ofertă, mâine în școli „va fi grevă generală”. Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.

De altfel, Premierul Ciucă a avut un discurs incoerent și fără nicio propunere concretă, în deschiderea negocierilor cu sindicatele din Educație. El le-a spus reprezentanților sindicatelor din Educație că nu pot fi lăsați elevii „suspendați pentru că nu avem soluții pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicați”.

Cu toții nu am făcut nimic altceva decât să căutăm soluții și sunt convins că vom găsi soluții împreună, pentru că am înțeles și înțelegem în continuare nevoia de a face în așa fel încât țara noastră, cetățenii României, să aibă încredere într-un sistem de educație pe care îl considerăm, l-am considerat, îl considerăm și vom respecta în continuare ca făcând parte din primele două priorități ale programului de guvernare și este o chestiune pe care am asumat-o cu toții (…) Nu putem să lăsăm copiii, astăzi, în prag de examen și înainte de finalul anului de învățământ, suspendați pentru că nu avem soluții pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicați. Pe bază de dialog, pe bază de asumări, concret, eu sunt convins că vom identifica soluțiile pentru tot ceea ce dumneavoastră ați ridicat”, le-a transmis premierul reprezentanților cadrelor didactice.

Până la găsirea soluțiilor însă părinții elevilor dâmbovițeni au fost anunțați că mâine începe greva generală.Aproximativ 80% dintre cadrele didactice dâmbovițene și-au anunțat participarea la această formă de protest. Totodată conducerea unităților de învățământ a transmis că elevii care vor veni la școală vor fi supravegheați, iar cei care nu vor veni nu vor primi absențe.

Ce nu se știe încă este ce se întâmplă cu orele susținute de cadrele didactice care nu participă la grevă, se vor ține, se va preda? Nu se știe încă foarte exact nici ce se va întâmpla cu elevii de clasa a VI-a care la jumătate săptămânii ar trebui să suțină Evaluarea Națională, sau cu situațiile care trebuie încheiate pentru absolvenții claselor terminale, care în scurt timp vor avea de susținut exemenele naționale. Speranța tuturor, fie ei părinți sau cadre didactice este că situația se va soluționa repede, chiar dacă semnalele nu sunt cele mai încurajatoare.

AUTOR: F.S.