You are currently viewing Scriitorul Haruki Murakami, recompensat cu premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură

Scriitorul Haruki Murakami, recompensat cu premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură

Scriitorul japonez Haruki Murakami, ale cărui cărţi sunt tipărite în milioane de exemplare în lumea întreagă, a fost recompensat miercuri cu premiul Prinţesa Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii din universul hispanic, pentru opera sa literară situată la jumătatea distanţei dintre „real şi oniric”, informează AFP.

Romancierul nipon, în vârstă de 74 de ani şi devenit un „autor cult” în numeroase ţări, „a reuşit să împace tradiţia japoneză şi moştenirea culturii occidentale într-o naraţiune ambiţioasă şi inovatoare”, a subliniat într-un comunicat fundaţia care atribuie acest premiu.

Opera sa literară, „ce combină universul cotidian al Japoniei contemporane cu trimiteri la cultura pop”, abordează „problemele sociale cele mai grave” pe „un ton intim” şi „impregnat de umor”, a adăugat juriul premiului Prinţesa de Asturia, considerat echivalentul spaniol al premiului Nobel pentru literatură.

Născut la Kyoto în 1949, Haruki Murakami a publicat 15 romane, precum şi volume de nuvele şi eseuri, care au fost traduse în peste 50 de limbi. Unele dintre cele mai cunoscute cărţi ale sale sunt „Pădurea norvegiană” (1987), „Cronica păsării-arc” (1994), „Kafka pe malul mării” (2002) şi „1Q84” (2009).

Acest scriitor, care a condus un club de jazz la începutul carierei sale literare, figurează cu regularitate pe lista favoriţilor la premiul Nobel pentru literatură. Nuvela sa „Drive my car” a fost adaptată pentru marile ecrane într-un film care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internaţional în 2022.

Anul trecut, premiul Prinţesa de Asturia pentru literatură a fost atribuit dramaturgului spaniol Juan Mayorga.

Premiile Prinţesa de Asturia, decernate în fiecare an de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei, sunt însoţite de un cec în valoare de 50.000 de euro. Acest premiu se atribuie în opt categorii: arte, literatură, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică, sport.

Ceremonia de înmânare a premiilor Prinţesa de Asturia, unele dintre cele mai prestigioase distincţii atribuite în lumea hispanică, are loc în fiecare an în luna octombrie în oraşul spaniol Oviedo.

Editor: I.F.A.