You are currently viewing Mâine debutează, la Târgoviște, a XI-a ediție a Festivalului BABEL

Mâine debutează, la Târgoviște, a XI-a ediție a Festivalului BABEL

Momentul mult așteptat de iubitorii artei dramatice a avenit, în sfârșit. Mâine, va debuta, la Târgoviște, cea de-a XI-a ediție a Festivalului Artelor Spectacolului. Sub semnul formelor, BABEL reunește și anul acesta artiști din peste 30 de țări, de pe patru continente, în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești, până pe 11 iunie.

„Festivalul Babel este punctul zero al diversității pentru că își propune să reunească cele mai diferite culturi și forme de exprimare: acordă atenție unor minorități etnice și lingvistice care nu sunt la îndemână de găsit, nici măcar pe hartă. Babel-ul teatral și artistic este un mod de a atinge Cerul nu printr-o construcție din cărămidă, ci prin ceva mult mai trainic: prin comuniune sufletească.

FAST are și el dublu sens, îmbogățind semnificația cuvântului „Babel”. În engleză înseamnă repede, așa cum se construia turnul, așa cum se scurg clipele, așa cum este ritmul societății actuale, mereu pe „fast-forward”. În plus, fast-ul cultural îmbracă Teatrul „Tony Bulandra” pe întreaga perioadă a desfășurării festivalului. Este acel tip de fast (a se citi fie „strălucire”, fie „repede”) cât să îi determine pe spectatori, pe participanți, pe invitați și, nu în ultimul rând pe organizatori, să-i spună clipei: „Zăbovește încă, ești atât de frumoasă!”, explică managerul Teatrului „Tony Bulandra”, și fondatorul festivalului, Mihai Constantin Ranin.

Programul primei zile de festival este următorul:

-14:00 DESCHIDEREA OFICIALĂ BABEL

OPERELE COMPLETE ALE LUI W. SHAKESPEARE 400, expoziție de carte și SHAKESPEARE ȘI EPOCA SA, expoziție de gravuri şi stampe, în prezența lui Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, Preşedinte al Fundaţiei William Shakespeare Craiova, – Foaier Cinematograf Independența

-14:30 BABEL X, Documentar, Premiera, regia: Cornel Mihalache – Cinematograf Independența, 1h

-17:00 EU SUNT VÂNTUL, regia: Sorin Militaru, Teatrul Alexei Mateevici Chișinău – Casa Sindicatelor, 1h 10min

-18:30 FORMAlități, expoziție de grafică şi pictură de Bogdan Constantin – Foaier TTB, 30 min

-19:00 ARGONAUTAS, un spectacol de Mc Ranin, coproducție TTB & Korean Theatre Association – Sala Mare a TTB, 1h 30min

-21:30 PARADA BABEL – Piața Mihai Viteazul – Calea Domnească – Bulevardul Mircea cel Bătrân – Bulevardul Carol I – Teatrul Tony Bulandra, 1h

-23:00 CLUBUL FESTIVALULUI – Berăria Vlad Țepeș

Ar putea fi o imagine cu text

AUTOR: F.S.