You are currently viewing Parteneriat între Garda Națională de Mediu și Asociația Comunelor din România, pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor

Parteneriat între Garda Națională de Mediu și Asociația Comunelor din România, pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor

Comisarul General Adjunct al Gărzii de Mediu, dâmbovițeanul Florin Bănică, a participat, astăzi, alături de ministrul Tánczos Barna, la evenimentul de lansare a Campaniei de informare și conștientizare “Responsabilitate socială – colectare separată”. Cu această ocazie, a fost semnat un parteneriat între Garda Națională de Mediu și Asociația Comunelor din România (ACOR) pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor la nivelul acestor unități administrativ-teritoriale.

Evenimentul a avut loc la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul Universității de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV). La eveniment a participat Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV, Andrei Corlan, comisar General GNM, reprezentanți ai ACOR, ai Gărzii Forestiere Naționale și ai altor instituții de profil.

Campania se desfășoară sub sloganul „Colectare separată pentru comuna ta curată”, în perioada 07 iunie – 31 august 2023 și își propune creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor la nivelul comunelor, dar și încurajarea acțiunilor de prevenire, reducere și colectare separată a deșeurilor.

Vă felicit pentru inițiativă. Cred sincer că Garda de Mediu nu trebuie să fie doar instituția care penalizează, sancționează și aplică legea, ci trebuie să fie o instituție proactivă, o instituție care aplică măsuri de prevenție, de conștientizare și acesta este un exemplu care trebuie replicat și de alte instituții sau asociații. Garda de Mediu are o responsabilitate uriașă, pentru că de modul în care organizează activitatea de control, depinde de cele mai multe ori rezultatul, eficiența cu care aceste instituții pot atinge țintele – în acest caz vorbim de colectare separată, de reciclare. Totodată, trebuie să conștietizăm impactul comportamentului individual asupra țintelor naționale în domeniul managementului deșeurilor. Și aici autoritățile locale pot veni în sprijinul ministerului, avem prin PNRR un buget consistent pentru componenta managementului deșeurilor și punem astfel la dispoziția unităților administrativ-teritoriale infrastructura necesară pentru creșterea gradului de colectare separată și reciclare”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

AUTOR: F.S.