You are currently viewing Lucrările scrise la examenele naționale vor fi corectate digital și anul acesta, în județul Dâmbovița

Lucrările scrise la examenele naționale vor fi corectate digital și anul acesta, în județul Dâmbovița

Județul Dâmbovița este inclus și anul acesta în proiectul pilot care prevede corectarea digitalizată a lucrărilor scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat. ​Potrivit unui ordin al Ministerului Educației, privind pilotarea evaluării digitalizate, publicat astăzi, 7 iunie, în Monitorul Oficial, se vor afla în această situație elevii din șase judete, respectiv Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj și Satu Mare.

Modalitatea de organizare și desfășurare a evaluării digitalizate a lucrărilor scrise din cele șase județe se va stabili prin proceduri elaborate de Ministerul Educației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a acestui ordin.

Circa 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie să susțină Evaluarea Națională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-trebuie să susțină Bacalaureatul, în următoarea perioadă. Înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni, 29 mai, iar Ministerul Educației a prelungit până la 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la BAC, dar și încheierea situației școlare pentru elevii din anii terminali.

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română, iar înscrierea la Evaluarea Națională era programată să înceapă de marți, 6 iunie. Conform calendarului actual, pe 12 iunie ar urma să înceapă prima probă din cadrul competențelor, iar prima probă scrisă este programată din 26 iunie.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, ieri, la Europa FM, că probele de competență de la Bacalaureat 2023, care ar trebui să înceapă luni, ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului, dacă greva se va prelungi.

„Eu cred că nu vom fi în această situaţie. Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, putem să mergem pe ideea – pentru că începem luni cu probleme de competenţe – să accesăm experienţa din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competenţe cu notele la materiile corespunzătoare. Nu cred că este o soluţie ideală, în sensul în care ei trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual, însă dacă vom ajunge în acea situaţie, vom merge pe soluţii pe care le-am mai testat deja şi sunt funcţionale. Cu siguranţă, vom căuta variantele în care copiii să fie cât mai puţin afectaţi de acest context”, a spus Deca.

AUTOR: F.S.