Județul Dâmbovița este inclus și anul acesta în proiectul pilot care prevede corectarea digitalizată a lucrărilor scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Potrivit unui ordin al Ministerului Educației, privind pilotarea evaluării digitalizate, publicat astăzi, 7 iunie, în Monitorul Oficial, se vor afla în această situație elevii din șase judete, respectiv Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj și Satu Mare.
Modalitatea de organizare și desfășurare a evaluării digitalizate a lucrărilor scrise din cele șase județe se va stabili prin proceduri elaborate de Ministerul Educației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a acestui ordin.
Circa 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie să susțină Evaluarea Națională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-trebuie să susțină Bacalaureatul, în următoarea perioadă. Înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni, 29 mai, iar Ministerul Educației a prelungit până la 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la BAC, dar și încheierea situației școlare pentru elevii din anii terminali.
Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română, iar înscrierea la Evaluarea Națională era programată să înceapă de marți, 6 iunie. Conform calendarului actual, pe 12 iunie ar urma să înceapă prima probă din cadrul competențelor, iar prima probă scrisă este programată din 26 iunie.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, ieri, la Europa FM, că probele de competență de la Bacalaureat 2023, care ar trebui să înceapă luni, ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului, dacă greva se va prelungi.
„Eu cred că nu vom fi în această situaţie. Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, putem să mergem pe ideea – pentru că începem luni cu probleme de competenţe – să accesăm experienţa din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competenţe cu notele la materiile corespunzătoare. Nu cred că este o soluţie ideală, în sensul în care ei trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual, însă dacă vom ajunge în acea situaţie, vom merge pe soluţii pe care le-am mai testat deja şi sunt funcţionale. Cu siguranţă, vom căuta variantele în care copiii să fie cât mai puţin afectaţi de acest context”, a spus Deca.
AUTOR: F.S.