You are currently viewing Lukașenko: Belarus a început să primească arme nucleare tactice din partea Rusiei

Lukașenko: Belarus a început să primească arme nucleare tactice din partea Rusiei

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat la televiziunea de stat rusă că ţara sa a început deja să primească arme tactice din Rusia, dintre care unele – potrivit lui – sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra oraşelor nipone Hiroshima şi Nagasaki în 1945, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Acesta a ameninţat cu utilizarea lor, afirmând că, în caz de război, îl poate suna în orice moment pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru a primi aprobarea, relatează şi DPA.

Care e problema să coordonezi o astfel de lovitură? Nu este deloc o problemă”, a afirmat Lukaşenko într-un interviu pentru postul televiziunii de stat ruse Rossia-1, difuzat târziu marţi seara.

Ridic receptorul şi oriunde se află, el răspunde”, a spus Lukaşenko, referindu-se la Putin.

Dacă el sună, răspund oricând. Nu este deloc o problemă să coordonăm lansarea unei astfel de lovituri”, a afirmat liderul belarus, conform interviului menţionat, postat şi pe contul de Telegram al agenţiei oficiale de presă belaruse Belta.

Avem rachete şi bombe pe care le-am primit de la Rusia”. „Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele (lansate asupra) Hiroshima şi Nagasaki”, a spus susţinut liderul belarus, referindu-se la cele două bombe atomice lansate de SUA asupra Japoniei în 1945, soldate cu peste 100.000 de morţi.

Este vorba de prima mutare în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice a unor astfel de focoase – arme nucleare cu rază de acţiune mai scurtă şi mai puţin puternice, care potenţial pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

Acţiunea Rusiei este urmărită îndeaproape de SUA şi de aliaţii ei, precum şi de către China, care în mod repetat a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Editor: I.F.A.