You are currently viewing Stoltenberg a invitat Ucraina la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie

Stoltenberg a invitat Ucraina la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie

Ucraina nu va fi invitată în timpul Summitului de la Vilnius din 11-12 iulie să adere la NATO, dar Alianţa doreşte să organizeze cu această ocazie prima reuniune a noului Consiliu NATO-Ucraina cu preşedintele Volodimir Zelenski, a anunţat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP, potrivit Agerpres.

Lucrăm la crearea unui nou Consiliu NATO-Ucraina, în cadrul căruia Ucraina va fi pe picior de egalitate cu aliaţii NATO”, a declarat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre, la Bruxelles.

„Ambiţia noastră este de a ţine o primă reuniune a noului Consiliu la Vilnius, cu preşedintele Zelenski”, a precizat el.

Noul Consiliu NATO-Ucraina va permite consultări şi luarea unor decizii în chestiuni de securitate de interes reciproc, a explicat înalta oficialitate aliată. Relaţiile între NATO şi Ucraina sunt tratate în prezent de un comitet creat în 1997, care este un organism pur consultativ.

Ucraina va deveni membră a NATO la un moment dat. Dar ea nu va primi invitaţia la Vilnius”, a avertizat el. Invitaţia este prima etapă a procesului de aderare la NATO.

Cu mai puţin de o lună înaintea Summitului de la Vilnius, mai multe subiecte încă nu fac obiectul unui consens, în special creşterea cheltuielilor pentru apărare și adoptarea unor planuri regionale de apărare.

Ucraina i-a îndemnat pe membrii NATO să facă progrese concrete în ceea ce privește aderarea sa la alianță la summitul din iulie.

Ea dorește să vadă o modernizare a actualei Comisii NATO-Ucraina într-un nou Consiliu NATO-Ucraina, care ar fi un forum consultativ comun pentru a promova discutarea problemelor de securitate, o idee sprijinită și de România.

Editor: I.F.A.