You are currently viewing Edgars Rinkēvičs a devenit primul președinte gay al Letoniei

Edgars Rinkēvičs a devenit primul președinte gay al Letoniei

Rinkevics, care a ocupat funcția de ministru de externe din 2011, a depus jurământul ca președinte al Letoniei sâmbătă la Riga. Deși, în general, este o poziție ceremonială, președintele Letoniei se poate opune prin veto legislației și poate convoca referendumuri, scrie BBC.

UE a mai avut șefi de guvern homosexuali declarați înainte, dar niciodată un șef de stat homosexual.

Rinkevics, în vârstă de 49 de ani, a apărut pentru prima dată în 2014 și de atunci a fost un campion vocal al drepturilor LGBT.

Căsătoria homosexuală este ilegală în Letonia, deși Curtea Constituțională a țării a recunoscut uniunile între persoane de același sex anul trecut.

În luna mai, Rinkevics a fost ales de parlamentul leton pentru a fi următorul președinte al țării la al treilea tur de scrutin.

Sâmbătă, în discursul său inaugural, Rinkevics a promis să continue să sprijine efortul de război în curs de desfășurare al Ucrainei împotriva Rusiei.

El a spus că politica externă a Letoniei „nu are timp pentru greșeli”, adăugând că va acționa „rapid, decisiv și înțelept”.

De asemenea, în discursul său, Rinkevics i-a încurajat pe tinerii letoni să „spargă plafonul de sticlă”, deoarece a abordat inegalitatea ca fiind o „problemă semnificativă”.

Diviziunea socială din societatea noastră este prea mare”, a spus el.

„În timpul președinției mele, voi susține crearea unei Letonii moderne și puternice, a unei Letonii legale și juste, a bunăstării oamenilor, a unei societăți incluzive și bazate pe respect. Și este posibil pentru noi toți să realizăm acest lucru lucrând împreună.”

Rinkevics preia funcția de la Egils Levits, care a fost președinte timp de patru ani și va reprezenta Letonia la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius, Lituania.

Letonia este unul dintre cele trei state baltice, inclusiv Lituania și Estonia, care au aderat la UE în 2004, după ce s-au desprins de Uniunea Sovietică la începutul anilor 1990.

Editor: I.F.A.