You are currently viewing Pediatrii atrag atenția: aveți grijă la hidratarea copiilor, în perioadele caniculare

Pediatrii atrag atenția: aveți grijă la hidratarea copiilor, în perioadele caniculare

Un val de căldură cuprinde țara noastră, iar disconfortul termic crește tot mai mult. Temperaturile mari și aerul greu respirabil, mai ales din marile orașe, prezintă un risc crescut pentru copii, în privința deshidratării.

Potrivit unei postări publicate pe pagina „Spitalul Virtual pentru Copii”, „cel mai simplu mod de evaluare a deshidratării este să urmărim urina: volumul și culoarea ei…
Dacă un copil produce urină puțină (sub 1ml/kg/oră) și închisă la culoare, probabil copilul dumneavostră este deshidratat.
Sugarii alăptați exclusiv la sân cu vârsta sub 6 luni nu au nevoie de apă ci doar de lapte matern. Mama ar putea avea nevoie de mai multe lichide.
Cei mai mari au nevoie de apă (nu sucuri îndulcite sau băuturi energizante!). Cam 1 litru pe zi la preșcolar și școlar mic”.

De asemenea, părinții trebuie să se asigure că din alimentația copiilor nu lipsesc fructe cu un conținut ridicat de apă, precum pepene roșu sau galben, zmeură, piersici, afine, mere, pere, cireșe, struguri, chiar și banane. Legumele cu un procent de apă ridicat sunt castraveții, salata verde, ridichile, roșiile, varza și vinetele, așa că includeți-le în alimentația celor mici, pe timp de vară.

Nu strică să avem în casă și săruri de rehidratare orală, recomandate în caz de deshidratare moderată. Pe lângă apă, aceste soluții de rehidratare orală conțin cantități specifice de glucoză și electroliți – potasiu și sodiu – componente care maximizează absorbția fluidelor în tractul gastrointestinal, mai ales când peste caniculă se suprapun și anumite probleme digestive, extrem de frecvente, în această perioadă.

AUTOR: F.S.