You are currently viewing A murit actrița și cântăreața Jane Birkin

A murit actrița și cântăreața Jane Birkin

Cântăreaţa şi actriţa Jane Birkin a murit, la vârsta de 76 de ani, potrivit presei franceze. Vedeta franco-engleză era cunoscută pentru relaţia profesională şi personală cu muzicianul Serge Gainsbourg şi era considerată o emblemă pentru sfârşitul anilor 1960 – 1970.

Ea îşi anulase recent un turneu din motive de sănătate.

Am fost întotdeauna o mare optimistă şi îmi dau seama că mai am nevoie de ceva timp pentru a putea cânta din nou pe scenă şi cu voi”, scrisese ea într-un comunicat în luna mai, anunţând anularea spectacolelor sale.

Născută la Londra, aceasta şi-a găsit faima cântând în limba franceză.

Presa franceză a anunţat că a fost găsită moartă în locuinţa sa din Paris, unde se mutase încă din 1970.

Relaţia sa personală şi artistică cu Gainsbourg – care a murit în 1991 – a făcut-o celebră în întreaga lume în urma hitului lor internaţional „Je t’aime… moi non plus”. Duetul a fost înregistrat în 1968, la câteva luni după ce s-au întâlnit pe platoul de filmare al peliculei Slogan.

Cei doi au fost împreună timp de 12 ani, dar au rămas prieteni şi după despărţire, Gainsbourg continuând să scrie cântece pentru Birkin, relatează BBC.

Cuplul a avut o fiică, Charlotte Gainsbourg, care este o actriţă şi cântăreaţă premiată.

Relaţia lor a fost frecvent descrisă ca fiind „tumultoasă”, iar Birkin ar fi scris în jurnalele sale din 2020 că între cei doi au existat violenţe.

Dar ea l-a apărat frecvent pe bărbatul cu care s-a aliat, inclusiv împotriva acuzaţiilor unei cântăreţe că ar fi fost un „hărţuitor”, într-un interviu în Times în 2020.

Cei doi s-au despărţit în 1981, iar Birkin şi-a continuat cariera de actriţă şi cântăreaţă, lansând albume precum „Baby Alone in Babylone” în 1983 şi „Amour des Feintes” în 1990.

Înainte de a se muta în Franţa şi de a-l întâlni pe Gainsbourg, a fost căsătorită cu compozitorul britanic John Barry până la sfârşitul anilor 1960.

Printre filmele în care Birkin a jucat se numără Blow Up (1966), Death on the Nile (1978) şi Evil Under the Sun (1982).

Ea a fost, de asemenea, model şi a ajuns să fie privită pe scară largă ca un creator de tendinţe în modă, inspirând poşeta Birkin, un stil pus în producţie de Hermes.

Menna Rawlings, ambasadorul britanic în Franţa, i-a adus un omagiu pe Twitter, descriind-o ca fiind „cea mai franţuzoaică dintre artiştii britanici”.

În septembrie 2021 a suferit un accident vascular cerebral, ceea ce a forţat-o să anuleze o apariţie planificată la un festival de film american.

Editor: I.F.A.