You are currently viewing Alpinistul Horia Colibăşanu a urcat pe vârful Broad Peak, cel de-al zecelea vârf de peste 8.000 de metri pe care îl atinge

Alpinistul Horia Colibăşanu a urcat pe vârful Broad Peak, cel de-al zecelea vârf de peste 8.000 de metri pe care îl atinge

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a urcat, sâmbătă, pe vârful Broad Peak, de 8.051 de metri, acesta fiind cel de-al zecelea vârf de peste 8.000 de metri pe care îl atinge, transmite News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă, de sâmbătă, transmis de reprezentanţii alpinistului, la 11:17 (ora României), sportivul român a reuşit să urce pe vârful Broad Peak, al 12-lea munte ca înălţime de pe planetă, fără oxigen suplimentar şi fără ajutor din partea şerpaşilor.

Sunt pe vârf la 8.051 de metri. A fost o ascensiune epuizantă de 12 ore. O creastă foarte lungă. Foarte greu vârful, pentru că nu ştiam care din vârfurile de creastă era, de fapt, vârful propriu-zis. Am urcat, sunt obosit, vreau să încep coborârea cât mai repede şi sper să ajung cât mai repede în tabăra de bază. Toate cele bune, de aici de la 8051 de metri!”, a transmis Horia Colibăşanu, chiar din vârf prin telefonul-satelit.

Sportivul român a plecat în Expediţia Broad Peak pe 25 iunie. Pe 7 iulie, se afla deja în Tabăra 1 a Broad Peak, la 5.600 de metri altitudine, alături de alpinistul austriac Lukas Worle, pe care l-a întâlnit în tabăra de bază. Pe 13 iulie, cei doi au ajuns în Tabăra 3, ultimul punct intermediar înainte de vârf.

Horia Colibăşanu îşi trece în palmares al de-al zecelea ”optmiar” din cei 14 ai planetei. După 20 de ani, s-a întors în Pakistan, acolo, unde în 2004, a început ascensiunile sale la mare altitudine, cu reuşita pe K2 (8611 m), al doilea vârf ca înălţime de pe Terra.

Broad Peak, numit K3 în trecut, se află în Masivul Karakorum, munţii Gasherbrum, la graniţa dintre Pakistan şi China. La nord, este despărţit de K2 prin gheţarul Godwin-Austen. Denumirea lui vine de la creasta lungă şi uniformă.

Editor: I.F.A.