You are currently viewing Cetățenii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de 6 luni înaintea datei scrutinului vor vota acolo unde au domiciliul

Cetățenii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de 6 luni înaintea datei scrutinului vor vota acolo unde au domiciliul

Președintele României a promulgat un proiect de lege prin care este urmărită diminuarea fenomenului de obținere a vizelor de flotant în prag de alegeri locale, un demers care are loc mai ales în context electoral în localitățile mici.

Cetățenii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de 6 luni înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul“, este principala prevedere a legii referitoare la evidența persoanelor și actelor de identitate ale cetățenilor români.

Pentru înscrierea reşedinţei solicitantul va completa cererea pentru stabilirea reşedinţei, pe care o va depune împreună cu actul său de identitate, cu unul dintre documentele prevăzute la art. 28 şi cu o declaraţie pe proprie răspundere prin care declară că locuieşte în respectiva locaţie mai mult de 15 zile pe lună”, conform iniţiativei legislative a deputatului PNL Gigel Ştirbu.

La înscrierea reşedinţei găzduitorul, persoană fizică sau persoană juridică, completează o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă dacă la respectiva adresă are/au reşedinţa persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, mai prevede proiectul.

Printr-o asemenea prevedere, ar urma să scadă numărul celor care solicită obținerea vizelor de flotant în localități din mediu rural, unul din scopurile vizate fiind posibilitatea de a vota la alegerile locale. Pentru că la alte tipuri de alegeri, cum sunt prezidențialele sau europarlamentarele, votul poate fi exercitat de o persoană cu acest drept în orice secție de votare din țară. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare, un cetățean cu drept de vot poate să-și exercite acest drept în orice secție de pe raza unui județ unde are stabilită localitatea de domiciliu.

Editor: I.F.A.