You are currently viewing Spaniolii votează astăzi la alegerile legislative anticipate

Spaniolii votează astăzi la alegerile legislative anticipate

Secțiile de vot din Spania s-au deschis duminică la ora locală 09.00 (07.00 GMT) pentru alegerile legislative anticipate în care, conform sondajelor, opoziția de dreapta este favorită în fața socialiștilor conduși de premierul Pedro Sanchez, aflat la conducere din 2018, anunță AFP, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, înaintea de scrutinul de duminică, aproximativ unul din cinci alegători era încă nehotărât, informează Deutsche Welle.

Nici socialiștii, nici Partidul Popular al lui Alberto Nunez Feijoo, favorit în alegeri, nu sunt așteptați să obțină majoritatea absolută în Congresul spaniol, care are 350 de locuri.

Alegerile au loc în toiul verii, când un număr semnificativ de alegători ar putea fi departe de secțiile de votare de care aparțin, din cauza vacanțelor.

Un număr record, 2,47 milioane, din cei 37,5 milioane de alegători înregistrați au votat prin corespondență chiar înainte de deschiderea urnelor.

Cu toate acestea, oficialii se așteaptă în continuare la o prezență la vot de 70%.

Secțiile de votare vor rămâne deschise până la ora 20:00, iar rezultatele finale ar putea fi anunțate nu mai târziu de miezul nopții.

Potrivit sondajelor, deși se așteaptă ca Partidul Popular să se claseze pe primul loc, este puțin probabil ca acesta să obțină majoritatea absolută. S-ar putea să fie nevoit să depindă de sprijinul partidului de extremă-dreapta Vox pentru a forma un guvern.

Dacă se va întâmpla acest lucru, ar fi pentru prima dată de la sfârșitul dictaturii lui Francisco Franco, în anii 1970 când un partid de extremă-dreapta intră la guvernare.

Pedro Sanchez, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, a anunţat pe 29 mai convocarea de alegeri anticipate după ce partidul său şi Podemos au fost învinse în alegerile regionale şi municipale.

Editor: I.F.A.