You are currently viewing Ministerul Mediului lansează în dezbatere publică un nou Cod Silvic

Ministerul Mediului lansează în dezbatere publică un nou Cod Silvic

Ministerul Mediului a lansat, marți, în dezbatere publică, proiectul de Cod Silvic, un act normativ scris de la zero. Noul Cod Silvic face parte din Strategia Națională pentru Păduri 2030.

La elaborarea acestui act normativ au lucrat specialiștii de la Universitățile din Brașov și Suceava, împreună cu experții din minister.

Una dintre noutățile cu care vine acest proiect se referă la tăierile de păduri. Astfel, în prezent, tăierile la ras sunt interzise în aproximativ 5% din suprafața împădurită a României, iar prin proiectul de Cod Silvic această interzicere se va aplica unei suprafețe care va fi aproape de 50% din întreaga suprafață împădurită din România, a precizat ministrul Mediului.

Noul Cod Silvic va permite statului să își asume împădurirea terenurilor care au fost în trecut despădurite și ulterior au fost abandonate de proprietari. Este voba despre aproximativ 5000 de hectare identificate până în acest moment, dar bineînțeles că această cifră poate să și crească, a spus ministrul Mediului.

Există foarte multe astfel de suprafețe, iar prin noul cod silvic vom înlesni practic intervenția statului pe terenul acestor proprietari necunoscuți pentru a le readuce la starea inițială, specifică anilor 90, poate o perioadă și mai îndelungată, înapoi în timp.”

Ministrul Mediului anunță ca noul Cod Silvic introduce două noi infracțiuni pentru furtul de masă lemnoasă. Întrucât există un anumit grad de inventivitate în ceea ce privește ocolirea prevederilor SUMAL,  introducerea în sistemul electronic a unor date falsificate va fi asimilată infracțiunii defals în declarații și poate fi pedepsită cu închisoare de până la 5 ani, conform declarațiilor lui Mircea Fechet.

Tot ce este peste 20% lemn furat va însemna infracțiune. Și, complementar acestui procent de 20%, vom propune în noul cod silvic și măsura confiscării autoturismului cu care se efectuează acel transport, a declarat ministrul Mediului. Conform articolului 148 din același proiect agentul constatator este cel care dispune confiscarea mijlocului de transport„, a spus ministrul.

Editor: I.F.A.