You are currently viewing Aleksei Navalnîi a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare

Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi, care ispășește deja o pedeapsă de 11 ani și jumătate pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței, a fost găsit vinovat de fondarea și finanțarea unei organizații și a unor activități extremiste.

Procesul a avut loc la Melekhovo (240 km est de Moscova), unde Navalnîi este încarcerat încă din 2021. Procurorii ruși au cerut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, într-o “colonie cu regim special și mai restrictivă”. Astfel de închisori sunt în mod normal rezervate celor mai periculoși infractori din Rusia.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare înaintea verdictului, Navalnîi și-a exprimat convingerea că va primi o pedeapsă “uriaș de lungă, de tip stalinist”, îndemnând poporul rus să reziste Kremlinului, spunând că scopul noii pedepse cu închisoarea este “să vă intimideze pe voi, nu pe mine”Opozantului rus i s-ar putea aduce noi acuzații, deoarece anchetatorii l-au avertizat să se aștepte la un alt proces pentru acuzații de terorism.

Timp de peste un deceniu, Aleksei Navalnîi a încercat să expună corupția din Rusia. Investigațiile sale video au avut zeci de milioane de vizualizări online de-a lungul anilor. Navalnîi părea să fie singurul lider al opoziției rusești capabil să mobilizeze oamenii în număr mare în întreaga Rusie, pentru a participa la proteste antiguvernamentale. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, judecătorii au început să dea sentințe extrem de lungi pentru criticii lui Putin și pentru alte persoane acuzate de trădare a țării.

Editor: I.F.A.