You are currently viewing Descoperiri arheologice spectaculoase în situl de la Topoliţa, judeţul Neamț

Descoperiri arheologice spectaculoase în situl de la Topoliţa, judeţul Neamț

Echipa de arheologi de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ a început, în urmă cu trei săptămâni, o nouă campanie de cercetări sistematice în situl de la Topoliţa, situat la aproximativ şase 6 kilometri sud de oraşul Târgu Neamţ.

Beneficiind de o hartă geofizică a sitului, pe care au fost marcate urmele mai multor construcţii preistorice, arheologii coordonaţi de dr. Vasile Diaconu, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic, au scos la lumină şi în acest an lucruri absolut remarcabile, care arată că zona aceasta a fost intens frecventată de comunităţile umane.

Săpăturile au vizat cercetarea unei noi locuinţe a culturii Precucuteni.

Construcţia preistorică a avut o suprafaţă de aproximativ 40 metri pătraţi şi a sfârşit în urma unui incendiu foarte violent, astfel că multe dintre obiectele care s-au aflat în interiorul spaţiului locuibil păstrează urmele unei puternice arderi secundare.

Specialiştii au identificat în imediata apropiere a locuinţei şi o consistentă depunere de resturi menajere, respectiv ceramică, unelte de piatră deteriorate, râşniţe de piatră şi multe oase de animale.

Am cercetat cea de a şasea locuinţă a culturii Precucuteni din acest sit, iar rezultatele sunt dintre cele mai bune. Avem de-a face cu resturile bine conservate ale unei construcţii preistorice, care mai păstrează în interior suficiente mărturii de locuire. Pe lângă lucrurile comune, legate de viaţa cotidiană, şi în acest an am descoperit mai multe statuete antropomorfe şi zoomorfe, unele fiind adevărate capodopere„, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Vasile Diaconu, responsabilul şantierului arheologic.

Un aspect deosebit faţă de anii trecuţi îl constituie descoperirea unei locuinţe specifice secolului IV după Hristos, care aparţine populaţiei romanice ce a existat în acest areal.

Tot în această campanie de săpături au fost descoperite şi vestigii din epoca bronzului, iar aici merită amintit un topor lucrat din rocă vulcanică.

Editor: I.F.A.