You are currently viewing Depozite de rachete ale milițiilor iraniene au sărit în aer, în apropiere de Damasc

Depozite de rachete ale milițiilor iraniene au sărit în aer, în apropiere de Damasc

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a transmis că locuitorii din regiunea Damascului au auzit explozii puternice din direcția depozitelor, duminică dimineața. “Nu știm dacă a fost vorba de o lovitură aeriană sau de o operațiune terestră”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, șeful organizației. Observatorul a precizat, de asemenea, că nu au fost confirmate decese sau răniți și că nu se cunoaște cauza exploziilor.

Iranul rămâne unul dintre cei mai importanți susținători ai regimului președintelui Bashar al-Assad, după 12 ani de război civil, iar forțele iraniene staționate în Siria au fost ținta unor lovituri israeliene în trecut.

Luni, lovituri israeliene asupra unor poziții militare și depozite de arme de la periferia Damascului au ucis patru soldați sirieni și doi combatanți pro-iranieni, potrivit OSDO. De asemenea, doi soldați sirieni și cinci combatanți străini au fost răniți în aceste raiduri, care au distrus depozite de arme și muniții aparținând milițiilor pro-iraniene aliate regimului sirian, în special în apropierea aeroportului internațional din Damasc.

Israelul comentează rareori aceste lovituri, dar spune că vrea să împiedice Iranul să-și sporească prezența la porțile sale. La 19 iulie, trei combatanți pro-regim au fost uciși și patru răniți în lovituri israeliene nocturne împotriva pozițiilor armatei și a grupurilor pro-iraniene din apropierea Damascului, potrivit OSDO.

De asemenea, Israelul ar fi vizat o bază de apărare aeriană din provincia de coastă Tartous, potrivit aceleiași surse. De la începutul războiului din Siria, în 2011, Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene împotriva unor poziții ale regimului sirian, precum și împotriva forțelor iraniene și a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, aliați ai Damascului și dușmani declarați ai Israelului.

Editor: I.F.A.