You are currently viewing Klaus Iohannis a participat la festivitățile de Ziua Marinei, la Constanța

Klaus Iohannis a participat la festivitățile de Ziua Marinei, la Constanța

România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar în lupta sa pentru pace, a transmis președintele Klaus Iohannis, marți, cu ocazia festivităților organizate de Ziua Marinei la Constanța.

Alături de ceilalți aliați din NATO, România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar în lupta sa pentru pace și libertate. Ca și până acum, vom oferi sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin proiectele NATO dedicate. Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii UE și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe avioanele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, ucraineni și ai aliaților”, a transmis șeful statului, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani.

La aceste manifestări, alături de preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat soția sa, Carmen, dar și premierul Marcel Ciolacu, precum şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate, din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi, totodată, de contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice”, a mai spus preşedintele.

”Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional”, a adăugat preşedintele.

Acesta afirmă că ”importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, aşa cum a fost subliniată şi la Summitul recent al Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius”.

”România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca Aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă. Militarii români şi Aliaţi se instruiesc şi îşi consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate”, a mai transmis preşedintele Iohannis.

Aceasta afirmă că, astfel, ”demonstrăm că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”. Potrivit acestuia, în paralel, ”vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecinţele multiple ale războiului din Ucraina”.

”Ne vom menţine sprijinul pentru parcursul european al Kievului şi vom pleda pentru acordarea de asistenţă europeană substanţială Ucrainei pe toate palierele”, a mai susținut Iohannis.

Forţele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătăţirea securităţii regionale, europene şi euroatlantice. Misiunile desfăşurate alături de aliaţii şi partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană pentru ca apele teritoriale şi cele ale lumii să fie mai sigure dovedesc pe deplin acest fapt. Vă felicit pentru îndeplinirea misiunilor voastre şi vă urez mult succes în continuare”, a adăugat şeful statului, adresând cuvinte de mulţumire marinarilor comerciali.

Editor: I.F.A.