You are currently viewing Frans Timmermans a demisionat din funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Frans Timmermans a demisionat din funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Comisia Europeană a anunţat marţi demisia olandezului Frans Timmermans din funcţia de vicepreşedinte. Timmermans fusese confirmat cu câteva ore înainte pe prima poziţie din lista unei coaliţii a social-democraţilor şi ecologiştilor din Olanda, pentru alegerile din 22 noiembrie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat recunoștința vicepreședintelui executiv Timmermans pentru mulți ani de activitate de succes pentru Comisie și cetățenii europeni și a acceptat această demisie cu efect imediat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis să îi atribuie vicepreședintelui Maroš Šefčovič rolul de vicepreședinte executiv pentru Pactul verde european. De asemenea, ea a decis să atribuie temporar responsabilitatea portofoliului pentru politica de acțiune climatică vicepreședintelui Šefčovič până la numirea unui nou membru al Comisiei de naționalitate olandeză.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:
Îi mulțumesc lui Frans Timmermans pentru munca sa pasională și neobosită de a face din European Green Deal o realitate. A fost un membru cheie al Colegiului meu de comisari. Datorită contribuției sale excelente și angajamentului personal puternic, am făcut pași mari în îndeplinirea obiectivelor UE de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic și în direcția creșterii nivelurilor de ambiție climatică la nivel global. Contribuția lui Frans Timmermans la activitatea Comisiei și la proiectul european depășește acordul verde european. El a contribuit la modelarea multor inițiative ale Comisiei, într-un adevărat stil colegial.”

Vicepreședintele executiv Timmermans a lucrat și în Comisia Europeană în 2014-2019 ca prim-vicepreședinte responsabil cu o mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta Drepturilor Fundamentale, înainte de a-și asuma responsabilitățile pentru Pactul Verde European în mandatul actual al Comisiei.

În acest rol, el a coordonat agenda legislativă ambițioasă a Comisiei Europene pentru a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și a reprezentat UE în negocierile internaționale privind schimbările climatice.

El a coordonat, de asemenea, activitatea Comisiei Europene privind strategia UE pentru biodiversitate, un viitor cu zero poluare și economia circulară.

Președintele von der Leyen a informat președintele Parlamentului European și președinția spaniolă a Consiliului despre măsurile luate în urma demisiei lui Frans Timmermans, pentru a facilita continuarea fără probleme a tuturor proceselor în curs. Președintele von der Leyen a trimis, de asemenea, o scrisoare oficială primului ministru al Țărilor de Jos, inclusiv o cerere pentru un nou candidat la funcția de comisar de naționalitate olandeză.

Președintele von der Leyen îi urează vicepreședintelui Šefčovič mult succes în noua sa sarcină. Președintele se așteaptă ca vicepreședintele Šefčovič să promoveze protecția climei și Acordul ecologic european cu ambiția pe care aceasta o cere.

Acum, când cadrul legislativ al Pactului verde european este în mare parte implementat și că mobilizarea unor sume fără precedent de finanțare pentru decarbonizare a fost asigurată, a sosit momentul să ducem Pactul verde european la următorul nivel și să ne mutăm atenția de la reguli la rulare. – afară.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:

După ce a rezolvat cu succes cele mai dificile dosare în trecut, Maroš Šefčovič este unul dintre cei mai în vârstă și cu experiență membri ai colegiului meu. În calitate de vicepreședinte executiv, el va fi responsabil de promovarea Acordului ecologic european cu aceeași prioritate. După o etapă legislativă reușită, accentul vicepreședintelui executiv Šefčovič va fi implementarea cu succes a Pactului ecologic european ca strategie de creștere a Europei. Prioritatea noastră va fi consolidarea inovației industriale curate, modernizarea rețelelor și a infrastructurii noastre pentru tranziția energetică și accesul la materiile prime critice. Punerea în aplicare a Pactului ecologic european necesită un dialog și mai intens cu industria, cu părțile interesate cheie precum proprietarii de păduri, fermierii, precum și cetățenii. Și, în sfârșit, vom continua să dezvoltăm o strategie internațională mai puternică pentru Pactul Verde European, în conformitate cu interesele noastre economice și geopolitice. Comisia își va consolida diplomația multilaterală a Pactului Verde pentru a consolida rolul de lider al Europei în ceea ce privește obiectivele globale de energie regenerabilă și eficiență energetică.”

Editor: I.F.A.