You are currently viewing SUA au aprobat vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei

SUA au aprobat vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei

Statele Unite au aprobat, luni, un acord ce prevede vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei, aliat al Washingtonului şi sprijin major pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, informează AFP.

Varşovia a cerut Washingtonului anul trecut elicoptere Apache, un model construit de Boeing, pentru a înlocui avioanele sovietice vechi.

Vânzarea, în valoare de 12 miliarde de dolari,”va îmbunătăţi capacitatea Poloniei de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, oferind o forţă credibilă, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO„, scrie Departamentul de Stat, anunţând că a aprobat vânzarea şi a notificat Congresul.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Polonia serveşte drept centru logistic pentru armata americană, care a livrat cantităţi uriaşe de armament armatei ucrainene pe la graniţa poloneză.

Această vânzare a 96 de elicoptere Apache, model AH-64E, apropie Statele Unite şi Polonia, după ce ce relaţiile se deterioraseră, administraţia Biden opunându-se în special poziţiilor conservatoare ale guvernului de la Varşovia privind drepturile LGBT+ şi libertatea presei.

Polonia este „o forţă pentru stabilitate politică şi progres economic în Europa„, a declarat luni Departamentul de Stat.

Boeing, care construieşte aceste elicoptere, informează că din 1984 au fost livrate peste 2.700 Apache. Acest elicopter de luptă echipează armata americană dar şi forţele australiene, britanice, indiene, saudite şi israeliene, printre altele.

Editor: I.F.A.