You are currently viewing Sonda spațială indiană a aselenizat cu succes la polul sud al Lunii

Sonda spațială indiană a aselenizat cu succes la polul sud al Lunii

India a devenit prima țară care a reușit să aselenizeze cu succes o navă spațială în zona Polului Sud al Lunii, într-un moment istoric care a stârnit aplauze și petreceri în întreaga țară, relatează The Guardian.

Premierul Narendra Modi poate fi văzut pe ecran zâmbind și fluturând un steag al Indiei.

India se află, de acum, pe Lună”, a spus, jubilând, Modi.

Misiunea de succes a Indiei nu aparține doar Indiei. Putem cu toții să aspirăm să ajungem pe Lună și dincolo de ea”, a continuat liderul indian, încurajând și alte țări să-și lanseze propriile misiuni. „Succesul Indiei este un succes al întregii umanități”.

Chandrayaan-3, care înseamnă „navă lunară” în sanscrită, a aterizat cu modulul său de aterizare Vikram puțin după ora 18.00 (12.30 GMT) în apropierea polului sud lunar, o premieră mondială pentru orice program spațial.

Pentru India, această aselenizare reușită marchează emergența sa ca putere spațială, în timp ce guvernul încearcă să stimuleze investițiile în lansările spațiale private și în afacerile conexe bazate pe sateliți.

Pe lângă faptul că a intrat în istorie devenind prima țară care a aterizat în zona Polului Sud selenar, India s-a alăturat SUA, fostei Uniuni Sovietice și Chinei în realizarea unei aselenizări.

aproape șase săptămâni, în fața a mii de spectatori care au aplaudat, având nevoie de mult mai mult timp pentru a ajunge pe Lună decât misiunile Apollo din anii 1960 și 1970, care au ajuns în câteva zile.

India folosește rachete mai puțin puternice decât cele folosite de SUA pe atunci. În schimb, sonda a orbitat de mai multe ori în jurul Pământului pentru a căpăta viteză înainte de a porni pe traiectoria lunară care durează o lună.

Aceasta a fost a doua încercare a Indiei de a ateriza o navă spațială pe Lună. Ultima încercare a Indiei de a atinge polul selenar s-a soldat cu un eșec, asta la 7 septembrie 2019. Agenția Spațială Indiană (ISRO) a pierdut atunci contactul cu sonda, rămășițe ale acesteia fiind descoperite ulterior la doar 600 de kilometri de țintă.

Editor: I.F.A.