You are currently viewing Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Independenței Republicii Moldova

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Independenței Republicii Moldova

Președintele Klaus Iohannis a afirmat duminică, într-un mesaj prilejuit de Ziua Independenței Republicii Moldova, că România va continua să sprijine aderarea la Uniunea Europeană a țării vecine.

Felicitări Republicii Moldova cu prilejul Zilei Independenței! România este alături de Republica Moldova și va continua să sprijine aderarea sa la UE, reziliența Republicii Moldova, siguranța și prosperitatea cetățenilor săi“, a scris Iohannis, pe X, rețeaua de socializare cunoscută anterior cu numele de Twitter.

Republica Moldova sărbătoreşte în această duminică, pe 27 august, 32 de ani de la proclamarea Independenţei, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean participând la ceremonia de inaugurare a Sărbătorii Naţionale în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Declaraţia de Independenţă a fost produsul schimbărilor geopolitice profunde şi de amploare care s-au produs în lume la sfârşitul anilor 90′ ai secolului XX. Destrămarea lagărului socialist şi a Uniunii Sovietice a creat condiţii propice pentru libera autodeterminare a popoarelor.

Mişcarea de eliberare naţională din Basarabia anilor 1988-1991 a adus la putere forţe reformatoare care au constituit la prima etapă majoritatea în primul Parlament ales în mod democrat (1990-1994). Au urmat adoptarea Tricolorului în calitate de Drapel de Stat, condamnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, Declaraţia de Suveranitate (23 iunie 1990), culminând cu Declaraţia de Independenţă.

În august 1991, după eşecul puciului forţelor conservatoare, Parlamentul s-a întrunit la 27 august pentru a hotărî destinul Republicii Moldova. În acea zi, votul a fost precedat de cea mai amplă Mare Adunare Naţională, în timpul căreia cetăţenii prezenţi în număr impresionant s-au pronunţat pro-Independenţă. Imediat, cu majoritate absolută de 278 de voturi, Declaraţia de Independenţă a fost votată. În scurt timp, Republica Moldova este recunoscută de aproape toate statele lumii, iar la 2 martie 1992 devine membru ONU cu drepturi depline.

În timpul revoltelor anticomuniste din 7 aprilie 2009, pe parcursul devastării edificiului Parlamentului, Declaraţia de Independenţă în original cu semnăturile deputaţilor a fost distrusă prin ardere. În 2010, într-o şedinţă festivă comună Parlamentul în funcţiune împreună cu deputaţii primului Legislativ au restabilit Declaraţia de Independenţă. Trei originale sunt păstrate în condiţii de securitate maximă în Parlament şi în Banca Naţională.

Editor: I.F.A.