You are currently viewing Franța interzice purtarea abaya în școli

Franța interzice purtarea abaya în școli

Franţa va interzice elevelor să poarte în şcolile de stat abaya, ţinuta largă şi lungă purtată de unele femei musulmane, a anunţat duminică ministrul Educaţiei, potrivit Reuters.

“Am decis că abaya (haină musulmană lungă și largă) nu mai poate fi purtată în școli. Când intri într-o sală de clasă, nu ar trebui să poți identifica religia elevilor doar privindu-i”, a declarat ministrul Educației, Gabriel Attal, într-un interviu pentru postul TV TF1.

Decizia, care va intra în vigoare de pe 4 septembrie, vine pe fondul unei comunități musulmane în creștere în Franța, care tinde să se diferențieze prin vestimentație. Aceasta face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri. În 2004 Franța a interzis purtarea în școli a vălului care acoperă capul, iar în 2010 a adoptat o lege prin care vălul care acoperă integral fața femeilor a fost eliminat definitiv, în public.

Măsurile luate de Franța împotriva purtării în public a vestimentației care face evidente diferențele religioase sunt parte a unei decizii care datează din perioada iluministă, în secolul XIX. Atunci, s-a decis ca toate influențele catolice să fie înlăturate din educație.

De-a lungul anilor, Franța a continuat să adopte legi care să mențină deciziile luate în perioada iluministă. Astfel, a adoptat chiar o interdicție totală a purtării semnelor religioase în școli sau alte instituții guvernamentale.

Decizia de acum a fost însă precedată de o serie de dezbateri în societatea franceză, dar și între partidele politice. Membrii partidelor de dreapta susțin o interdicție totală a abaya, în timp ce partidele de stânga și-au exprimat temerile cu privire la încălcarea drepturilor femeilor musulmane.

Editor: I.F.A.